Nagyvilág

Tartós tűzszünetet tervez az ETA

Tartós tűzszünet bejelnetését tervezi pénteki hatállyal a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet. A tűzszünet lenne az első lépés az ETA és a madridi kormány közötti békefolyamatban.

Tartós tűzszünetet tervez pénteki hatállyal a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet – hangzott el a spanyol baszkföldi televízióban és a Gara című baszk lapban, amely az ETA közleményeinek rendszeres fóruma.


A Gara című baszk lap azt is közli, hogy a szervezet célja „előremozdítani a demokratikus folyamatot Baszkföldön” és olyan új keretet felépíteni, amelyben elismerik a baszkoknak mint népnek a jogait. Ez a tűzszünet lenne az első lépés az ETA és a madridi kormány közötti, régóta várt békefolyamatban.

A szervezet, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968-as színre lépése óta mintegy 850 embert ölt meg különböző merényletekben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt a terroristaszervezetek közé sorolt ETA 1998 szeptemberében már teljes tűzszünetet hirdetett, amelyet 1999 decemberében vont vissza.

A közelmúltban csak kisebb, enyhe károkat okozó robbantásos merényleteket követtek el, 2003 óta senki sem halt meg az ETA akcióiban. A kormány „tanulmányozza az ETA tűzszünetre vonatkozó közleményét” – közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy egyelőre nincsen hivatalos reagálás, és nem tudta megmondani, vajon José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő az események fényében Brüsszelben marad-e csütörtökön és pénteken az Európai Unió csúcsértekezletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik