Nagyvilág

Fehérorosz választások: az EBESZ óva int

Urdur Gunnarsdottir, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának szóvivője szerint komolyan kell venni a fehérorosz hatóságok figyelmeztetését, miszerint terroristának minősítenek mindenkit, aki az utcára megy tüntetni vasárnap este a választások eredménye ellen.

Urdur Gunnarsdottir az MTI-nek adott interjúban rámutatott arra, hogy a fehérorosz hatóságok az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) három megfigyelőjét visszafordították a határról, többen egyáltalán nem kaptak vízumot, közöttük volt az EBESZ öt megfigyelője, valamint a Helsinki Bizottság és az Egyesült Államok megfigyelői. Csütörtök óta az EBESZ-nek nincs értesülése kilenc grúz parlamenti képviselő sorsáról, akiket a repülőtéren tartóztattak fel. Mint mondta, egyelőre nem tudják, hogy mi történt velük.

Négyszázan figyelik

A vasárnapi választásokat mintegy 400 EBESZ-megfigyelő kíséri figyelemmel. Munkájukkal kapcsolatban a szóvivő nem bocsátkozott jóslásokba. Annyit elmondott, hogy mindenkit sikerült a terepre kijuttatni, és reményét fejezte ki, hogy bejutnak a szavazóhelyiségekbe, illetve a szavazatszámlálásra.

Az EBESZ-en kívül a Független Államok Közössége is népes, mintegy 300 fős megfigyelő küldöttséggel képviselteti magát az elnökválasztásokon. Gunnarsdottir asszony elmondta, hogy velük soha nem működtek együtt a megfigyeléseken, mint ahogy most sem.

Aki tüntet, terrorista

Azzal kapcsolatban, hogy a KGB, a titkosszolgálat főnöke kilátásba helyezte, hogy mindenkit terroristának minősítenek, akit vasárnap este a főtéren találnak a választások eredménye ellen tiltakozva, Urdu Gunnarsdottir kijelentette: a fehérorosz hatóságok világossá tették, hogy minden tiltakozást komolyan vesznek. A KGB főnöke, Sztyepan Szuhorenko világosan értésre adta, hogy aki belép az adott területre, az terroristának minősül, és büntetésre számíthat. Ezért a külföldi megfigyelőknek és újságíróknak is óvatosan kell a feladatukat ellátni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik