Nagyvilág

Repülőtér-lezárások Európa-szerte

Repülőtereket, falvakat és utakat zárt el vasárnapra a Nagy-Britannia északi és középső részére lehullott hó. Súlyos közlekedési problémákat okozott vasárnap Csehországban is a sűrű havazás.

A Nagy-Britanniában télen is szokatlan mennyiségű hó elsősorban Skóciát és Észak-Angliát sújtotta. Le kellett zárni a három legnagyobb skót repülőteret, az edinburgh-it, a glasgow-it és a prestwickit. Vasárnap délelőtt Edinburgh légikikötőjét már megnyitották, de a másik két nagyváros repülőtere továbbra sem működött, több járat Írországban szállt le.

Skóciában ezrek rekedtek éjszakai szórakozóhelyeken, mert nem tudtak hazamenni a nagy hóban. Több esetben a légierő helikopterei szállítottak kórházba sürgős ellátásra szorulókat, köztük szülő nőket.

A brit meteorológiai szolgálat szerint a Skandináviából érkező márciusi tél Anglia középső és keleti vidékeire is átterjed, jóllehet itt nem kell olyan közlekedési felfordulásra számítani, mint északon.

A prágai repülőteret is lezárták

Szombat este óta gyakorlatilag az egész országban sűrűn és kitartóan havazik. A meteorológusok szerint átlagban mintegy 20-30 centiméternyi hó hullott, s a közutakon sok helyen hótorlaszok alakultak ki, aminek következtében több tucat út járhatatlan. Különösen nagy problémák vannak a hegyvidékeken, ahol sokkal nagyobb a hó. A hegyvidéki utak többsége vasárnap délelőtt csak hóláncokkal volt járható. Meteorológiai előrejelzések szerint az ország nagyobb részén legalább vasárnap estig havazni fog.

Prágában vasárnap reggel lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret is, mert a kiadós havazásban az illetékesek nem bírják megfelelő állapotban tartani a leszálló és felszálló pályákat. A már Prágába tartó egyes gépek Ostraván vagy Budapesten fognak leszállni. A statisztikák szerint vasárnaponként mintegy 200 gép száll le, s ugyancsak mintegy 200 gép indul a cseh fővárosból.

Hasonló fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. A járatok nagy része mintegy fél órás késéssel közlekedik, míg néhány hegyvidéki helyi járatot leállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik