Nagyvilág

Öt ország nem válaszol a CIA-fogdákra vonatkozó kérdésekre

Az Európa Tanács 46 tagállama közül öt (Belgium, Olaszország, San Marino, Grúzia és Bosznia-Hercegovina) nem válaszolt határidőre a szervezet főtitkárának az állítólagos CIA-fogdákra és fogolyszállító repülőgépekre vonatkozó kérdőívére – közölte Terry Davis, az ET főtitkára.

A nevezett országok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét – tette hozzá. A többi ország állásfoglalásáról Davis nem közölt részleteket, mondván: a megküldött válaszok sok esetben terjedelmes dokumentumok, amelyeket részletesen elemezni kell.

A botrányt a The Washington Post című amerikai lap robbantotta ki, amikor tavaly november elején megírta: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos kelet-európai létesítményekben tartott fogva és hallgatott ki terrorizmussal gyanúsított személyeket, mindenekelőtt az al-Kaida nevű nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagjait.

Mivel a vádak és cáfolatok egyre nagyobb port kavartak, az emberi jogok tiszteletben tartása felett őrködő nemzetközi szervezet, az Európa Tanács november végén hivatalosan is vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy voltak-e titkos CIA-fogdák a szervezet tagországaiban, illetve igénybe vették-e terrorizmussal gyanúsított személyeket szállító CIA-repülőgépek a tagországok légterét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik