Nagyvilág

Oroszországi urándúsításról tárgyal Irán

Oroszország és Irán küldöttei ötórás megbeszélésükön a Kremlben megállapodtak, hogy folytatják tárgyalásaikat egy közös, orosz területen létesítendő urándúsító vállalat létrehozásáról.

Ezen kívül az orosz nemzetbiztonsági tanács sajtószolgálata csupán annyit közölt, hogy titkára, Igor Ivanov fogadta Ali Hoszeini-Tast, az iráni partnerszerv titkárhelyettesét, aki orosz kollégájával, Valentyin Szobolevvel és Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettessel tanácskozott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint még korai lenne a tárgyalások kimeneteléről beszélni.

Lavrov arra biztatta Iránt, újítsa fel saját, urándúsítással kapcsolatos moratóriumát, elősegítve, hogy a dosszié a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előtt maradhasson. Az orosz javaslat azoknak a nyugati aggodalmaknak az eloszlatását célozza, melyek szerint Teherán atomfegyver kifejlesztésére használná fel az önálló urándúsítást.

Igyekszünk a NAÜ kormányzótanácsának március 6-i ülése előtt kivezetni a zsákutcából az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdést, amely elindíthatja Iránnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa általi felelősségre vonásához vezető folyamatot – mondta Lavrov, aki szerint tiszteletben kell tartani Teherán jogát a (dúsítást is magába foglaló) teljes nukleáris ciklushoz, amint a NAÜ szakértői tisztázzák az atomprogramjával kapcsolatos vitás kérdéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik