Nagyvilág

Lehallgatták a görög miniszterelnököt

Nagy vihart keltett pénteken Görögországban a sajtóban görög Watergate-ként, illetve Vodafone-gate-ként emlegetett lehallgatási ügy. Egyes vélemények szerint a Vodafone is hibázott.

Az athéni főügyész közölte: vizsgálatot folytatnak a görög politikusok, közöttük feltehetően Kosztasz Karamanlisz kormányfő mobiltelefonja lehallgatásának “igen súlyos” ügyében. Ez igen komoly ügy, amelynek nemzetbiztonsági vonatkozásai is vannak – szögezte le Dimitrisz Papangelopulosz.

A görög kormány szóvivője jelentette be, hogy közel egy éven át – 2004 júniusától 2005 márciusáig – egy illegálisan telepített szoftver segítségével lehallgattak mintegy 100 mobiltelefont, közöttük a kormányfőét, több miniszterét, ellenzéki parlamenti képviselőkét, az egyik lehallgatott készülék pedig az athéni amerikai nagykövetség birtokában volt. Mindez már tavaly márciusban kiderült, de a lapok csak a napokban szellőztették meg a hírt. A Vodafone Greece mobiltelefon-szolgáltató a lehallgatást azután fedezte fel, hogy az ügyfelek műszaki problémára hivatkoztak. A cég törölte az illegális szoftvert, majd jelentette a történteket a hatóságoknak.

A kormány, amely ünnepélyes bejelentést tett, és nemzetbiztonsági kérdést emlegetett, nem elégítette ki a közvélemény kíváncsiságát, így a sajtóban megindultak a találgatások. A lehallgatási ügy szenvedő alanyai között a kormányfőn és több miniszteren kívül voltak magas rangú katonák, radikális baloldali képviselők és arab hangzású nevek tulajdonosai is. A baloldali ellenzéki sajtó “Amerikai lehallgatás”, “Négy antenna és egy nagykövetség”, “Görögország elleni amerikai kémkedés” címmel kommentálta a történteket.

A görög kormány szerint a lehallgatások 2004 júniusában, két hónappal az olimpia előtt kezdődtek, amely az első nyári olimpia volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után. Az olimpia idején a terrorizmus elleni harc gyenge láncszemének tekintett Görögország magas fokú nemzetközi biztonsági megfigyelés alatt állt.

A szemrehányások nem kerülték el a Vodafone brit mobilszolgáltató görögországi leányvállalatát sem, amely először törölte a kémszoftvert, és csak utána értesítette a hatóságokat, megsemmisítve ezzel a nyomokat.

Emellett a sajtóban arról is folynak találgatások, hogy a cég egyik munkatársa, miért követett el tavaly márciusban öngyilkosságot. A technikus állítólag közvetlenül azután vetett véget az életének, hogy ha csak a cégen belül is, de kiderült a lehallgatás ténye. Az elhunyt férfi rokonai több alkalommal is elmondták már, hogy nem öngyilkosságról van szó. Véleményük szerint azért kellett a férfinak meghalnia, mert túl sokat tudott az ügyről. Ezzel kapcsolatban azonban konkrét bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. Jelenleg többen is azt követelik, hogy ebben az irányban is induljanak vizsgálatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik