Nagyvilág

Négyszáz eutanázia egy év alatt Belgiumban

Négy év alatt a duplájára nőtt az eutanáziás esetek száma Belgiumban, többségében flamand betegek (esetében) döntöttek a kegyes halál mellett.

Tavaly négyszáz betegnél végeztek eutanáziát Belgiumban – írta kedden több flamand lap, a kérdéskörben illetékes belga bizottság vezetőjére, Wim Distelmand professzorra hivatkozva. Ez kétszer több, mint négy évvel ezelőtt, a „kegyes halál” lehetőségének belgiumi bevezetésekor. Az eutanáziás esetek 80 százaléka Belgium északi országrészében, Flandriában történt: úgy tűnik, a flamand betegek (és orvosok) kevésbé idegenkednek ettől a lehetőségtől, mint frankofón társaik.

Hollandia után a szomszédos Belgium volt a világ második olyan országa, ahol a törvényhozás lehetővé tette, hogy az orvosok pontosan szabályozott keretek között eleget tegyenek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők óhajának, s megszakítsák a gyógykezelésüket.

A 2002 szeptemberében életbe lépett belga törvény értelmében az orvos akkor végezhet eutanáziát büntetlenül, ha a beteg nagykorú, gyógyíthatatlan betegségben szenved, döntését tiszta tudattal, megfontoltan, egyértelműen és ismételten közli vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik