Nagyvilág

Irán válaszcsapással fenyegetőzik

Irán azonnali és pusztító erejű csapással fog válaszolni a nukleáris létesítményei elleni támadásokra – jelentette ki az iráni védelmi miniszter. Az iszlám ország olyan ballisztikus rakétákkal rendelkezik, amelyekkel mind Izrael, mind a Közel-Keleten létesített amerikai támaszpontok elérhetők.

„Az iráni atomlétesítmények elleni minden akciót az ország haderejének azonnali és pusztító erejű válaszcsapása fog követni” – mondta Mosztafa Mohammed Nadzsar, aki Mahmúd Ahmadinezsád elnököt kísérte el Busehr tartományba, ahol az iszlám köztársaság első atomerőműve épül Oroszország közreműködésével. – „A szankciók ellenére az iráni légierő teljes mértékben kész arra, hogy szembeszálljon bármilyen fenyegetéssel és az ország légterének bármiféle megsértésével”.

Az utóbbi néhány hónapban több izraeli tisztségviselő is felvetette az iráni nukleáris létesítmények elleni támadás lehetőségét annak érdekében, hogy megakadályozzák Teheránt atomprogramja kibontakoztatásában. Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy polgári célú nukleáris programjának leple alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik.

Jahja Rahím Szafavi, a Forradalmi Gárdák parancsnoka szombaton kijelentette, hogy Irán be fogja vetni ballisztikus rakétáit, amennyiben támadás érné. „Irán 2000 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétával rendelkezik. Nem szándékozunk támadást intézni egyetlen ország ellen sem, ha azonban megtámadnak bennünket, képesek leszünk hatékonyan reagálni” – fejtegette a közszolgálati televízióban, hangsúlyozva: Irán védelmi jellegű politikát folytat.

Szafavi az iszlám köztársaság minimum 2000 kilométeres hatótávolságú, Sahab-3 típusú rakétáira utalt, amelyekkel mind Izrael, mind a Közel-Keleten létesített amerikai támaszpontok elérhetők. A rakéták száma nem ismeretes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik