Nagyvilág

ENSZ-határozat Irán ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállama határozatban szólította fel Iránt, hogy hogy ismételten függessze fel a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos kutatásokat és urándúsítási tevékenységet.

A dokumentum egyben felkéri a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsát, hogy terjesszen jelentést a testület elé az iráni nukleáris programról. A kormányzótanács 35 tagja csütörtökön dönt a kérdésben, felkérve Teheránt, hogy működjön együtt a NAÜ-vel, valamint tisztázza azokat a tevékenységeket, amelyek akár katonai jellegűek is lehetnek.

Az indítvány azt is kezdeményezi, hogy az iráni parlament ratifikálja az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetőséget adna a NAÜ-nek az előre be nem jelentett ellenőrzésekre is, egyben eloszlatná az esetleges be nem jelentett nukleáris anyagokkal és tevékenységgel kapcsolatos aggodalmakat. A határozatot eredetileg három vezető uniós ország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország állította össze, és Washington is támogatta. A dokumentumot, amelyről hétfőn Londonban állapodtak meg, többször újraírták, hogy konszenzus alakuljon ki Oroszországgal és Kínával.

Az EU-trojka eredetileg sokkal keményebb határozat előterjesztését szorgalmazta Iránnal kapcsolatban a Biztonsági Tanácsnak, és ez szankciókat is kilátásba helyezett volna Teheránnal szemben. A végleges dokumentum azonban az óvatos orosz és kínai hozzáállást tükrözi, amely kizárja a BT szankciók lehetőségét, mielőtt a NAÜ újabb teljes, Iránnal kapcsolatos jelentését március 6-án a kormányzótanácsban megvitatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik