Nagyvilág

Lengyelország: egy magyar férfit keresnek

Hivatalosan továbbra sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről a dél-lengyelországi Chorzówban történt tetőomlás kapcsán, de egy magyar állampolgárt keresnek a hozzátartozói.

A krakkói magyar konzul, Bende Árpád elmondta: egy magyar nő keresi a férjét, aki állítólag egy belga céggel volt a kiállításon, de egyelőre nem sikerült erről bizonyosságot megtudni. Bende Árpád elmondta, hogy befejezték a keresést, mivel a lengyel hatóságok úgy látják, hogy nincs túlélő, de a romok alatt még vannak áldozatok.

A sziléziai iparvidéken, Varsótól megközelítőleg 300 kilométerre délre fekvő, Katowicével gyakorlatilag egybeépült településen szombat délután fél hat tájban szakadt le a kiállítócsarnok tetőzete, ahol – a kiállítás honlapja szerint – 120 kiállító, köztük belga, holland, német, ukrán és lengyel szervezetek részvételével – postagalamb-kiállítást tartottak.

A katasztrófának a legfrissebb értesülések szerint legkevesebb 66 halálos áldozata és 160 sérültje van.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke úgy tudja, nincs magyar áldozata a balesetnek. Bárdos István, aki időközben hazaérkezett Chorzówból, közölte: a háromtagú magyar delegáció tagjai jól vannak, a kiállításon nem találkoztak más magyarral.

Lech Kaczynski lengyel államfő a katasztrófa miatt nemzeti gyászt rendelt el – közölte az elnöki hivatal. Ludwik Dorn lengyel belügyminiszter vasárnap elrendelte a középületek tetőzetének a hótól való megtisztítását. A miniszter valószínűsítette, hogy a chorzówi tetőbeomlást a tetőszerkezeten felgyülemlett hó okozta, a kiállítótermet üzemeltető vállalat szerint viszont az épületet hómentesítették. A miniszter közölte: a tél eleje óta összesen 14 középület omlott össze a hó súlya alatt.

XVI. Benedek pápa vasárnapi úrangyala imájában közölte: imádkozik a szerencsétlenség 66 halálos áldozatáért és sérültjeiért. “Isten irgalmába ajánlom az elhunytakat, és lélekben családjukkal és a sérültekkel vagyok” – mondta a katolikus egyházfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik