Nagyvilág

Törökország már tavasszal kezdhet tárgyalni az EU-val?

Ha befejeződik az uniós és a török jogrendszer összehasonlítása, már az idén tavasszal megkezdődhetnek Törökország csatlakozási tárgyalásai az Európai Unióval – mondta Olli Rehn, az unió bővítési biztosa.

Rehn tájékoztatott, hogy most végzik az összehasonlítás első eredményeinek elemzését, amit várhatóan néhány hét múlva fejeznek be, majd a biztos a kérdéskört az EU tanácsa elé terjeszti. A tárgyalások során Brüsszel elsőként a tudományos és a kutatási, valamint az oktatási és a kulturális kérdéskört vitathatná meg Törökországgal – mondta a biztos. Hozzáfűzte, hogy hiányosságok tapasztalhatóak még a törökországi reformfolyamatok kibontakoztatásában, amelyek közül kiemelte a kínzások kérdéskörét. Úgy fogalmazott, hogy ugyan egyre kevesebb az ilyen ügy, de van még ilyen, és a véleményszabadság sem teljességgel garantált.

A finn bővítési biztos a Belgráddal kezdett társulási tárgyalások folytatásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az EU azt várja Szerbia és Montenegrótól: teljes mértékben működjön együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ennek el kell vezetnie Ratko Mladic volt boszniai szerb főparancsnok tartózkodási helyének a behatárolásához, őrizetbe vételéhez és Hágába szállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik