Nagyvilág

Beiktatták az új bolíviai elnököt

Beiktatták hivatalába vasárnap Evo Moralest, Bolívia első indián származású elnökét, akinek hatalomra jutása baloldali fordulatot jelez Latin-Amerika egyik legszegényebb országában.

Evo Morales személyében újabb baloldali politikus került hatalomra Latin-Amerikában. Az ajmara indián Morales, a Mozgalom a Szocializmusért Párt feje a trópusi Chapare régió kokacserje-termesztő indián parasztjainak vezetőjeként tűnt fel a kilencvenes években a bolíviai belpolitika horizontján, és a cocaleros (kokacserje-termesztők) gyakran erőszakos akcióinak szervezésével hívta fel magára a figyelmet a határokon túl is.

Győzelme óta Morales többször bírálta az Egyesült Államokat, nem rejtette véka alá véleményét az egypólusú világhatalmi struktúra és a szabadkereskedelemmel kapcsolatban. A politikus kampányában a kokalevél termesztésének legalizálását és a külföldi olajcégek keményebb megadóztatását ígérte, ezért sem a befektetők, sem pedig az Egyesült Államok nem fogadta lelkesen megválasztását.

Baloldali, az állam komoly szerepvállalását hirdető politikusok azonban örömmel üdvözölték őt körükben. Morales találkozott már Fidel Castróva, Chaves venezuelai elnökkel és járt már Kínában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik