Nagyvilág

A síiták nyerték a választásokat Irakban

A konzervatív síita szövetség nyerte a decemberi iraki parlamenti választást, de abszolút többséget nem szerzett, így a többi etnikai csoport bevonásával kell koalíciót alkotniuk a jelenleg is kormányzó síitáknak – közölte a választási bizottság.

Az Egységes Iraki Szövetség néven tömörült irányzat 128 mandátumot szerzett a 275-ből, őket a kurdok koalíciója követi 53 parlamenti hellyel, majd a szunniták listája, az Egyetértés Iraki Frontja 44-gyel. A 25 milliós ország lakosságának 20 százalékát teszik ki a Szaddám-rezsim alatt elnyomott kurdok, közel ilyen arányt képvisel a szunnita kisebbség is. 25 mandátumot nyert el a világi síiták listája, amelyet Ijád Allávi volt kormányfő vezet, a szunnita Szaláh al-Mutlak listája 11 mandátumhoz jutott. A törvény értelmében a képviselők egyharmadának nőnek kell lennie.

A parlamenti választásokat december 15-én tartották, de a voksolást követően több szunnita politikus azt mondta, a voksoláson csalások történtek, és a nemzetközi megfigyelők is jelentettek rendellenességeket. Az iraki választási bizottság ENSZ-tanácsadója, Craig Jenness elmondta, hogy a szavazások alatt mintegy 2000 panasz érkezett, amelyet a bizottság mérlegelt, és 227 helyen semmisnek nyilvánította a voksolást, de úgy vélekedtek, hogy ez a szám nem jelentős ahhoz képest, hogy 30 ezer szavazóurna volt.

A szunniták is szavaztak

A választáson, mely 2005-ben a harmadik volt az országban, a szavazásra jogosultak 70 százaléka, mintegy 11 millió fő vett részt – közölte Farid Ajar, a választási bizottság elnöke. A januári parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 59 százaléka, míg az alkotmányról tartott októberi népszavazáson 63 százalékuk élt szavazati jogával. A részvételi arány növekedése a szunnita szavazók nagyobb aktivitásának köszönhető, akik januárban még bojkottálták az ideiglenes parlament megválasztására kiírt voksolást, és akkor csupán 17 helyet szereztek.


Az iraki választások tisztaságára felügyelő külföldi megfigyelők szervezete szerint a „választások általában a nemzetközi normáknak megfelelően zajlottak le”. A 2004-ben független választási bizottságokból megalakult szervezet megdicsérte az iraki független választási bizottságot a „nehéz körülmények között kifejtett” tevékenységéért. Az iraki választásokat számos nyugati ország üdvözölte az Egyesült Államoktól Olaszországon át Ausztráliáig, csakúgy, mint Oroszország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik