Nagyvilág

EU: jövőre dönthetnek az alkotmányról

Valószínűleg csak jövőre dönti el az Európai Unió bizottsága, hogy mit tesz az uniós alkotmány megerősítésének megrekedt folyamatával - közölte a bizottság.

Az Európai Unió vezetői tavaly júniusban úgy döntöttek, hogy “gondolkodási időt” tartanak az unió alkotmányos szerződésével kapcsolatban, miután a francia és a holland választópolgárok népszavazáson elutasították az alkotmány elfogadását. Margot Wallström, az EU-bizottság alelnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) ülésén közölte: a gondolkodási idő valószínűleg csak jövőre ér véget, nem pedig idén, ahogyan azt sok EP-képviselő és egyes tagországok kormányai is követelik.

“Ésszerűnek tűnik számomra, hogy a gondolkodási idő végső következtetéseit 2007-ben, a német és a portugál (soros európai uniós) elnökség alatt vonjuk le” – hangoztatta a politikus. A jövő év közepéig Franciaországban és Hollandiában is parlamenti választásokat tartanak, így a két ország nyitottabbá válhat az alkotmányos szerződés megvitatására.

Bernard Bot holland külügyminiszter a múlt héten mindazonáltal kijelentette, hogy ami országát illeti, az uniós alkotmány már “halott”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik