Nagyvilág

Az EP elutasította az új uniós költségvetést

Az Európai Parlament (EP) „jelenlegi formájában" elutasítja a tagállamok egyezségén nyugvó, 2007–2013-as időszakra vonatkozó költségvetési megállapodást, de „hajlandó" a tárgyalásokra.

Az EP „jelenlegi formájában elutasítja az Európai Tanács közös álláspontját”. A költségvetési szakbizottság úgy vélte, hogy az „inkább a hagyományos politikákra összpontosít”, és „nem garantál olyan EU-költségvetést, amely a jövőre nézve előmozdítja a jólétet, a szolidaritást és a biztonságot, továbbá nem rendelkezik részletes rugalmassági mechanizmusról, és a parlamentnek a felülvizsgálatban betöltött szerepéről sem” – közölte az EP sajtóirodája.

A plenáris ülésen elfogadott egyetlen módosító indítvány értelmében az EP „sajnálattal veszi tudomásul a versenyképesség, a növekedés és a foglalkoztatás érdekében vállalt kötelezettségvállalások”, ezenkívül „a polgárság, a szabadság, biztonság és jog érvényesülése terén vállalt kötelezettségek, valamint a külső fellépésekre szánt összegek csökkentését”.

Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament alkotta „háromszög” első egyeztető tárgyalását 2006. január 24-én tartják. Az intézményközi megállapodást követően a 2007–2013-as költségvetésről a parlament szavaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik