Nagyvilág

Ma felébreszthetik Saront

Ariel Saron izraeli miniszterelnök agyán újabb CT-vizsgálatot végeznek el, mielőtt döntenének orvosai arról, hogy felébresztik-e a mesterséges kómából - közölte vasárnap délelőtt a jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője.

A kormányfőt kezelő orvoscsoport vasárnap reggel összeült, de körülbelül egy óra múltán felfüggesztette a tanácskozást, és megkezdte az újabb vizsgálatot – mondta Ron Krumer szóvivő. Dr. Jair Birenboim, a kórház Ein Kerem részlegének igazgatója szerint “még korai” a derűlátás azt illetően, hogy Saron felépülhet-e az agyvérzésből. Az izraeli katonai rádiót úgy tájékoztatta, hogy a CT-vizsgálat jelenleg is tart.

Most első ízben Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes, ügyvezető kormányfő vezetésével ült össze szokásos heti ülésére vasárnap az izraeli kabinet, s azon Olmert ígéretet tett, hogy a nagybeteg Ariel Saron miniszterelnök “óhajait teljesíti”. Ha Saron beszélni tudna, azt akarná, hogy mindenki lásson munkához, az ország sürgető biztonsági, társadalmi és gazdasági kérdéseivel foglalkozzon – hangoztatta kabinettársai előtt az ügyvezető miniszterelnök. “Ezt tesszük a jövőben is. Továbbra is teljesítjük Saron óhajait, visszük tovább az ügyeket, ahogyan kell.”



“Reméljük és óhajtjuk a miniszterelnök felépülését, azt, hogy visszanyeri erejét, újra kézbe veszi a kormány irányítását, Izrael állam vezetését” – mondta Olmert a minisztereknek. Az orvosok mindazonáltal erősen kétlik, hogy Saron képes lesz még kormányfői feladatainak ellátására. A Jerusalem Post című lap által idézett kormányilletékesek szerint a vasárnapi ülésen szóba kerülhet még az a kényes kérdés, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok részt vehessenek-e a január 25-re kitűzött palesztin törvényhozási választásokon. Ugyancsak felmerülhet Olmert közeli találkozójának lehetősége Ehud Barak volt munkapárti kormányfővel, akinek az új munkapárti elnök, Amír Perec még nem ajánlott előkelő helyet a március választások jelöltlistáján.


Saront szerdán este szállították kórházba súlyos agyvérzéssel, s azóta három műtétet hajtottak rajta végre. Állapota “kritikus, ám stabil” – fogalmaztak a kezelőorvosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik