Nagyvilág

Hariri-ügy: a szíriai elnök is gyanúba keveredett

Az ENSZ most damaszkuszi felső vezetőket is kihallgatna a Hariri-gyilkosság kapcsán, miután a volt szíriai alelnök azt állította, hogy Szíria jelenlegi elnöke a merénylet előtt megfenyegette Haririt. Damaszkusz eddig élesen tagadta a vádakat.

Az ENSZ vizsgálói, akik Rafik al-Hariri egykori libanoni miniszterelnök meggyilkolásának körülményeit vizsgálják, most már Bassár el-Aszad szíriai elnököt és Abdel-Halim Haddám volt szíriai alelnököt is meg kívánják hallgatni – írja a BBC. Az ügy azt követően vett új fordulatot, hogy Abdel-Halím Haddám volt szíriai alelnök egy televíziónak adott interjúban pénteken azt nyilatkozta, hogy Asszád szíriai elnök nem sokkal a merénylet előtt megfenyegette Haririt.


Haddám elmondása szerint a szíriai elnök arra akarta rávenni a volt libanoni elnököt, hogy ne akadályozza meg a Szíria-barát Emil Lahud újabb államfővé megválasztását a bejrúti parlamentben. Véleménye szerint a szíriai titkosszolgálat Asszád elnök jóváhagyása nélkül nem hajthatta végre a merényletet, de hozzátette, meg kell várni az ENSZ jelentését az ügy kapcsán.

A nyilatkozat hatására a júniusban lemondott Haddám szíriai alelnököt a hét végén kizárták a kormánypártból, a parlament megfosztotta még meglévő tisztségeitől, hazaárulással vádolta meg, és egyúttal kormányvizsgálatot is indítottak ellene egyebek közt korrupció miatt.


Az ENSZ szerint Szíria érintett


A Detlev Mehlis német ügyész vezette bizottság már eddig is arra a következtetésre jutott, hogy Hariri haláláért magas rangú szíriai és libanoni politikusok, hírszerzőtisztek felelősek. Az ENSZ-jelentés azt is megállapította, hogy a bűncselekményt több hónapig készítették elő, és Hariri mozgását és útvonalát megfigyelték.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban szavazta meg, hogy a vizsgálatot hat hónappal meghosszabbítják. Amennyiben a vizsgálatnak Damaszkusz ellenszegül, az azzal járhat, hogy a Biztonsági Tanács elítéli Szíriát. Ezt nyilván szeretnék elkerülni, annál is inkább, mivel az Egyesült Államok régóta azt állítja, hogy az iraki iszlamista lázadók Szíriától, illetve a szíriai határon keresztül Irántól kapnak utánpótlást. Rafík Haririt teherautóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg február 14-én Bejrútban, a merényletben rajta kívül húsz ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik