Nagyvilág

Felrúgja a béketervet Saron?

A közel-keleti békét célzó útiterv felmondására készül Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Helyette az Egyesült Államok támogatását szeretné megszerezni a megszállt Ciszjordánia egyes részeinek bekebelezéséhez.

A Maariv izraeli napilap források megnevezése nélkül adta hírül: Ariel Saron tucatnyi zsidó települést adna fel Ciszjordániában, hogy cserébe a megszállt terület kiterjedt részeit Izraelhez csatolhassa. A miniszterelnök állítólag azzal indokolja a tervezett egyoldalú lépést, hogy a palesztin vezetésnek nem sikerült legyűrnie a különböző fegyveres palesztin csoportokat, amit pedig előír a nemzetközi közvetítéssel létrejött megállapodás, a közel-keleti békét célzó útiterv.

A miniszterelnök szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni a cikket illetően. Az írás szerint Ariel Saron a január 25-re kitűzött palesztin törvényhozási választásokat követően akarja nyilvánosságra hozni tervét, mégpedig azért, mert hírszerzési értesülések az erőszakos cselekmények szaporodását jelzik a választások utáni időszakra.

A Maariv szerint már lezajlottak az amerikai kormány képviselőivel az első egyeztetések Saron tervéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik