Nagyvilág

Merkelnek köszönhető a megegyezés

Angela Merkel első nagy külpolitikai sikerét aratta Brüsszelben: az uniós politikai válság elkerülése egyértelműen az új német kancellárnak köszönhető, és az Európai Unió költségvetési megállapodása a német-francia motor újraindítását jelenti - írja a francia sajtó.

A megállapodás a remény jele, jó egyezség született az európai jövő érdekében, és teljesültek a polgároknak az európai cselekvőképességgel szemben támasztott elvárásai – jelentette ki Merkel.

A Der Spiegel online kiadása szerint Merkel, „az újdonsült csúcs-résztvevő hozzáértően közvetített Tony Blair és Jacques Chirac között”, akikről egy angol lap azt írta, hogy úgy viselkednek, mint két zsákba zárt skorpió.

Philippe Douste-Blazy, francia külügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádiócsatornának adott interjújában üdvözölte Tony Blair brit miniszterelnök „bátorságát”, amiért az Európai Unió 2007-2013-as költségvetésének megállapodása érdekében kész volt elfogadni a Nagy-Britanniának járó uniós visszafizetés csökkentését.

A Le Figaro című napilap úgy vélte, hogy a „nagy alkudozás legfőbb tétje a három európai főváros – Párizs, London, Berlin – közép-európai befolyása volt”. Angela Merkel a döntőbíró szerepében bár „Tony Blairrel értett egyet az európai költségvetés reformját illetően, kitartott a közép-európai országok támogatása mellett és megőrizte a német-francia viszonyt” – vélte a párizsi konzervatív újság.

A francia regionális lapok hangsúlyozták, hogy Brüsszelben csodával határos módon a német-francia motor újraindult, Angela Merkel az európai színtéren hihető döntőbírónak bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik