Nagyvilág

Peking szigorúan megbünteti a folyószennyezőket

A kínai hatóságok szigorúan megbüntetik azokat, akik felelősek a múlt havi, rendkívül súlyos folyószennyezésért - jelentette be a pekingi kormány. A közlemény szerint a büntetés kiterjed azokra is, akik igyekeztek eltussolni a történteket, illetve későn tájékoztattak a szennyezésről.

Kínai hivatalos becslések szerint 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szungari folyóba azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyi gyárban Csilin tartományban. A folyó vizének benzoltartalma többszöröse volt a megengedett értéknek. A kínai hatóságok napokig elhallgatták a baleset hírét, s csak azután tettek említést róla, hogy kiderült: súlyos környezetkárosító katasztrófa következett be. A robbanás következtében egyébként öt személy életét vesztette.

A benzollal, illetve nitrobenzollal szennyezett északkelet-kínai Szungari (Songhua) folyó partján lévő otthonaikból emberek ezreit telepítették ki, mert ezeknek a vegyi anyagoknak a belélegzése is súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget A hatóságok távozásra szólították fel Niucsiatien falu lakóit, valamint a Hejlungcsiang tartomány közigazgatási székhelyéhez, Harbinhoz tartozó Kuo szigetén élőket. A csaknem négymilliós Harbin városban több napon keresztül szünetelt a vízszolgáltatás. A pánikba esett harbiniak valósággal megrohamozták a boltokat, hogy elegendő készletet halmozzanak föl palackozott vízből.

A kínai környezetvédelmi hatóságok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a Szungari vizének szennyezettsége minél alacsonyabb szintre süllyedjen addigra, amikor a folyó a kínai-orosz határ mentén lévő Amurba ömlik. Ennek időpontjáról ellentmondásos szakértői vélemények láttak napvilágot. A kínai fél szerint néhány hét múlva érkezik meg a 80 kilométeresre nőtt szennyfolt az Amurhoz, az orosz illetékesek ezzel szemben azzal számolnak, hogy ez már hamarabb bekövetkezhet.

Mindenesetre az Amur oroszországi partvidékén a hatóságok gőzerővel készülnek a szennyezett ár fogadására. A történtek nyomán a kínai kormány arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen az ország lakosságától és egyidejűleg az orosz hatóságoktól is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik