Nagyvilág

Gyurcsány szerint Blair nem empatikus

A magyar kormányfő határozottan visszautasította Tony Blair felvetését a kelet-európai új EU-s tagországok támogatásának csökkentésével kapcsolatban.

Egy keddi televíziós interjúban elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc Tony Blair brit kormányfő javaslatát, hogy 170 milliárd euróval csökkentsék a következő EU-költségvetési tervezetet. Hozzátette, nem szabad olyan helyzet kialakulását sem megengedni, hogy az új tagállamok zsarolhatók lehessenek azzal: ha nincs uniós költségvetés 2007-től, akkor rosszul járnak.

Gyurcsány szerint nem kell 2007 előtt egy évvel feltétlenül, bármi áron költségvetést készíteni. Úgy vélte, hogy az osztrák elnökség talán alkalmasabb lesz erre, “mint az a fajta empátia, amellyel a britek most kezelik az új országoknak a problémáját”. Véleménye szerint a következő év közepére, az osztrák elnökség végéig kell megállapodni a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésről.

Tony Blair brit miniszterelnök, az Európai Tanács soros elnöke december 2-án látogat Budapestre, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytat, majd a felek tárgyalnak a V-4-es tagországok, azaz Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik