Nagyvilág

Kína ázsiai politikust szeretne az ENSZ élére

Kína azt szeretné, ha ázsiai politikus követné Kofi Annant a jövőre megüresedő ENSZ főtitkári székben. Peking két lehetséges jelöltje Szurakiart Szathirathai, Thaiföld miniszeterelnök-helyettese és Dzsajanta Dhanapala Srí Lanka-i béketárgyaló.

A világszervezet eddigi egyetlen Ázsiából származó feje a burmai U Thant volt, aki 1961-1971 között viselte a hivatalt. Bár semmi nem szabályozza, a tagállamok között mégis széleskörű az egyetértés abban, hogy a következő főtitkár ázsiai politikus legyen. A Kína által említett jelölteken kívül felmerült Ban Ki Mun dél-koreai és José Ramos Horta kelet-timori külügyminiszter neve is.

Oroszország és Kína támogatna egy ázsiai jelöltet, de az Egyesült Államok más földrészről származó jelöltet sem zár ki, és Aleksander Kwasniewski, leköszönő lengyel elnök is jelezte: megpályázná posztot. Az ENSZ főtitkárát egyébként a 191 tagország képviselőiből összeülő közgyűlés választja meg, ezen felül el kell nyernie a 15 tagú biztonsági tanács (BT) kilenc tagjának támogatását, a BT öt állandó tagjának azonban vétójoga van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik