Nagyvilág

Mégis használt vegyi fegyvert az USA

Bár korábban többször cáfolta, az Amerikai Egyesült Államok most elismerte, hogy vegyi anyagot, fehér foszfort vetett be az iraki Falludzsa egy évvel ezelőtti ostroma során.

A fehér foszfor olyan vegyi anyag, amelyet a harctér megvilágítására használnak, de komoly égési sérüléseket okoz. Emiatt egy nemzetközi egyezmény meg is tiltotta a használatát, de ezt az USA nem írta alá. A Pentagon most elismerte, hogy az iraki város ostromakor az ellenséges harcosok ellen valóban használta gyújtófegyverként a fehér foszfort, ám ezt nem vetette be civilek ellen. Korábban az Egyesült Államok azt állította, hogy hagyományos hadianyagként világításra használta az anyagot, nem pedig vegyifegyverként.

A Falludzsa elleni amerikai támadás során mintegy 300 ezer ember hagyta el a várost, az épületek többsége romba dőlt. „Rendre azt hallottam, hogy legyek óvatos, mert fehér foszfort használtak Fallujában. A foszfor azonnal leégeti a testet, egész a csontokig. Én láttam nők és gyerekek elégett testeit” – nyilatkozta korábban egy olasz hírműsornak Jeff Englehart, egy Irakban szolgált veterán katona. Hozzátette: a foszfor robbanása egy nagy felhőre emlékeztette, és 150 méteres körzetben pusztított. A Rai munkatársainak Mohamed Tareq al-Deraji, a fallujai emberi jogok központi tudományintézetének igazgatója is megerősítette: több szemtanú állította, hogy különböző színű robbanásokat látott, és sokan megégtek benne, aki pedig nem sérült meg, alig tudott lélegezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik