Nagyvilág

Mallorcán is leszállhattak titkos CIA-gépek?

Spanyolország vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a területén át is szállítottak-e amerikaiak terroristákat titkos európai börtönökbe - írja a BBC.

A témát az El País című napilap vetette föl, amely kedden rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Baleár-szigeteken, konkrétan Palma de Mallorcán négy titkos rabszállító repülőgép szállt le 2004. január 22. és 2005. január 17. között. A lap úgy tudja, hogy a spanyol titkosszolgálat már fel is szólította a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy ne használja a spanyol repülőtereket ilyen célra. Ha a gyanú igaznak bizonyul, az megsérti a normákat, és “kormányszinten is” érintheti a két ország közötti kapcsolatokat – mondta José Antonio Alonso a Telecinco televízióban.

José Bono spanyol védelmi miniszter óvatosan reagált a vádakra, hangsúlyozva, hogy egyelőre nincsenek nyomok, sem konkrét bizonyítékok, melyek a feltételezéseket alátámasztanák. Tagadta azt a jelentést is, mely szerint a spanyol titkosszolgálat korábban arra kérte a CIA-t, hogy ne használja Palma de Mallorca repülőterét. Feltételezések szerint a járat úti célja Líbia, Algéria, Románia, Macedónia, Svédország és Spanyolország lehetett.

Közben az Európai Parlament felkérte az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot a titkos kelet-európai CIA- fogolytelepek ügyében, melyet a The Washington Post fedett fel november elején.

Spanyolország és az Egyesült Államok viszonya meglehetősen hűvös, amióta Zapatero kormánya röviddel 2004 márciusában történt megválasztása után visszahívta a spanyol katonákat Irakból. Jose María Aznar Néppártja, mely az iraki háborút támogatta, azt követően vesztette el a spanyol parlamenti választásokat, hogy a megpróbálta félrevezetni a közvéleményt és az első híradásokban a baszk szélsőségeseket vádolta meg a madridi terrortámadás elkövetésével, miközben azt az al-Kaida vállalta magára.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik