Nagyvilág

Az ENSZ szíriaiakat hallgatna ki a Haríri-gyilkosság miatt

Szíriai állampolgárok kihallgatására vonatkozó kérést kapott Szíria Detlev Mehlis bírótól, a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolása ügyében nyomozó ENSZ-bizottság vezetőjétől.

Egy, az ENSZ-bizottsághoz közelálló libanoni illetékes szerint a nyomozók többek között Aszef Saukat tábornokot, Bassár el-Aszad államfő sógorát kívánják kihallgatni. Az an-Nahar című libanoni napilap úgy tudja, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság hat szíriai tisztet, közöttük Aszef Saukatot, a katonai hírszerzés főnökét, Bahdzsat Szulejmánt, a belső felderítés volt vezetőjét, Rusztum Gazálét, a korábban Libanonban működő szíriai titkosügynökök volt főnökét és helyettesét, Dzsáme Dzsámét kívánja kihallgatni. A négy szíriai katonatiszt neve, valamint Maher Aszadé, az elnök öccséé is szerepelt abban a bizalmas jelentésben, amelyet Detlev Mehlis október 20-án tett közzé, s amelyben azzal vádolta Szíriát, hogy nem hajlandó együttműködni a volt libanoni kormányfő életét kioltó merénylet ügyében vizsgálatot folytató külföldi nyomozókkal.

“Szíria megkapta és tanulmányozza a nemzetközi vizsgálóbizottság kérését” – közölte hétfőn egy magas rangú szíriai külügyminisztériumi illetékes. Szíria londoni nagykövete pénteken közölte: országa lehetővé teszi, hogy négyszemközt hallgathassanak ki bárkit Damaszkuszban a volt kormányfő és befolyásos üzletember februári meggyilkolásának felderítésén dolgozó ENSZ-megbízottak.

Az ENSZ vizsgálócsoportját vezető Detlev Mehlis korábban arra panaszkodott, hogy a múlt hónapban Damaszkuszban kikérdezett személyek előre betanult válaszokat adtak, és a szíriai hatóságok képviselője is jelen volt a kihallgatásokon. Mehlis az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett előzetes jelentésében szíriai és libanoni vezetőket jelölt meg a gyilkosság gyanúsítottjaiként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik