Nagyvilág

Magyar tévéseket támadtak meg Párizs külvárosában

Randalírozó fiatalok megtámadták a Magyar Televízió (MTV) forgatócsoportját pénteken Párizs külvárosában: személyi sérülés nem történt, a stáb gépkocsija azonban megrongálódott.

Mint Szederkényi Olga, az MTV brüsszeli irodájának tudósítója telefonon elmondta, a kétfős forgatócsoport rendőri biztosítás mellett dolgozott a Párizstól északkeletre fekvő Garges-les-Gonesse településen, ahol a randalírozó fiatalok téglákkal megdobálták autójukat. Személyi sérülés nem történt, a gépkocsinak azonban több ablaka betört. A tudósító és operatőre még idejében lehajolt, ezért sem a téglák, sem az üvegszilánkok nem tettek kárt bennük, ám hajszálon múlt, hogy nem történt súlyos bajuk – tette hozzá.

Az MTV forgatócsoportja alig tudott elmenekülni a helyszínről. A stáb ezt követően egy rendőrőrsön megpróbált feljelentést tenni, ám a rendőrök nem tudtak velük foglalkozni, olyan sok bűncselekmény történik már Párizs külvárosaiban – fűzte hozzá Szederkényi Olga.

Minden eddiginél több, összesen 754 gépkocsit gyújtottak fel szombatra virradóra az immár kilencedik éjszaka folytatódó franciaországi zavargásokban, a rendőrség pedig 203 személyt előállított. A francia rendőrség szombat reggel fél hatkor készített, még nem végleges összesítése szerint 563 járművet Párizs körzetében, 191 gépkocsit pedig vidéken lobbantottak lángra a randalírozó fiatalok. A rendfenntartók szintén sokkal több személyt állítottak elő, mint a zavargások során eddig bármikor: 203 feltételezett rendbontót kísértek be kihallgatás végett a rendőrségre, jóllehet előző éjszaka is még “csupán” 78 személyt állítottak elő.

Az előző napokhoz hasonlóan a gépkocsik mellett középületek (iskolák, polgármesteri hivatalok, rendőrőrsök) és magáncégek (üzletek, raktárak) is a rendbontók célpontjaivá váltak.

Az adatokból kitűnik az is, hogy a vidéki körzetekben is egyre nagyobb méreteket öltenek a zavargások. A főváros környékéről kiindult lázongás első ízben péntekre virradóra terjedt át vidékre, ahol ezen az éjszakán 77 gépkocsit gyújtottak fel, szemben a szombatra virradóra lángra lobbantott 191-gyel.

Rendőrségi források szombat reggeli közlése szerint a rendfenntartók az éjszaka nem kerültek összetűzésbe a zavargások résztvevőivel, jóllehet más, korábbi beszámolók még néhány csetepatéról és több rendőr könnyebb sérüléséről is említést tettek. A szombat reggeli tájékoztatás viszont megerősíti a rendőrség előző este elfogadott ama stratégiáját, hogy a rendfenntartók elkerülik a közvetlen összecsapást a zavargások résztvevőivel, akik alapvetően Párizs szegény és főként bevándorlók lakta külvárosainak fiatalságából kerülnek ki.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik