Nagyvilág

Robbanások rázták meg Újdelhit, legalább 50 halott

Robbanások sorozata rázta meg szombaton Újdelhit, melynek következtében több tucat ember meghalt és feltehetően több mint százan megsebesültek. A hírügynökségek jelentései szerint három vagy négy robbanás történt több zsúfolt piacon és egy buszon.

Dipávali – a fény ünnepe

Dipávali azt jelenti: “a fények sora”.  Lámpásokat és gyertyákat égetve ünneplik az eseményt mind a templomokban, mind pedig az otthonokban.

Dipávali napján egész Indiában tűzijátékot tartanak, és az üzletemberek számára új üzleti év kezdődik. A házakat teljesen kitakarítják, és gyakran újrafestik. Az emberek meglátogatják barátaikat és rokonaikat, ajándékokat és édességeket adnak egymásnak.
(forrás: vallasforum.hu)

Az egyik detonáció a főpályaudvar közelében, Pahargandj negyed külföldi turisták által is kedvelt piacán történt, ott 15 ember halt meg az NDTV indiai hírtelevízió hatóságokra hivatkozó jelentése szerint. Egy másik pokolgép Szarodzsini Nagar negyed üzletekkel zsúfolt részén lépett működésbe, legkevesebb húsz embert ölve meg. A harmadik robbanás egy autóbuszon következett be Oklha ipari negyedben, különböző jelentések szerint három-öt ember életét oltva ki. Míg a negyedik merényletet Gol Market bevásárló negyedben követték el, ahol lakóépületek is vannak, az itteni áldozatok száma egyelőre nem ismert.

Az első robbanás óriási pusztítást okozott a Paharganj piac környékén mivel a piacon óriási tömeg volt a közelgő hindu Dipávali fesztivál miatt. Az első detonációt legalább további kettő-három követte. A robbanások nyomán több üzlet is kigyulladt. A helyszínekre rendőrségi, mentő- és tűzoltóautók siettek, a sebesülteket a legközelebbi kórházakba szállították.

A feltételezett merényletek helyszínét és az odavezető utakat a hatóságok lezárták. A környéken sok olcsó szálloda is van, ahol inkább a kispénzű külföldiek szállnak meg. Az újdelhi magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatokról – mondta el Rab Kata konzul az MTI-nek.

Shivraj Patil belügyminiszter szerint legalább 39 embert megölt egy robbanás a Sarojini Nagar piacon. Jagtar Singh, a Delhi a tűzoltóság szóvivője, azt nyilatkozta, hogy legkevesebb hét embert meghalt az első robbanásban Paharganj zsúfolt központi környén és további három halottja van egy buszban történt robbanásnak Govindpuri környén.

Manmohan Singh miniszterelnök nyugalomra szólított fel és azt mondta, hogy India meg fogja nyerni a csatát a terrorizmus ellen. A nyilatkozatot az elnök tanácsadói közül az egyik úgy kommentálta, hogy a robbanásokat terroristák követték el, de arról nem nyilatkozott, hogy a kormány kire gyanakszik.

A merénylők által kiszemelt célpontok zsúfoltak voltak, mivel a hinduk által tartott fények ünnepe, a Dipávali előtt tízezrek vásároltak ajándékokat a 14 milliós metropoliszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik