Nagyvilág

Százezres tűntetés Szíria ártatlanságáért

Százezrek tüntettek a szíriai Damaszkuszban és Aleppóban a Rafík Haríri libanoni üzletember februári meggyilkolása ügyében vizsgálatot folytató ENSZ-bizottság vezetője, Detlev Mehlis jelentése ellen, melyben a német ügyész azzal vádolta meg Szíriát, hogy részese volt a gyilkosságnak, és nem hajlandó együttműködni a világszervezet testületével.

A tüntetéseket az állami ellenőrzés alatt lévő szakszervezetek szervezték, a diákok hétfőre szabadnapot kaptak, és a hatóságok a közalkalmazottakat is arra sarkallták, hogy vegyenek részt a megmozdulásokban. A rendőrség elterelte mindkét városban a forgalmat, hogy a hatalmas tömegek zavartalanul vonulhassanak fel.

A nyugati nagyhatalmak rendkívüli ülésre akarják összehívni keddre az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy áttekintsék a volt libanoni miniszterelnök elleni gyilkosság nyomozásáról kidolgozott határozati javaslatot.

Phillippe Douste-Blazy francia külügyminiszter hétfői párizsi sajtóértekezletén elmondta: Párizs arra törekszik, hogy a BT-ben gyorsan egyezségre jussanak olyan határozati javaslatról, amelyet azután egyhangúlag lehetne elfogadni. A dokumentumban teljes és mindenre kiterjedő együttműködést követelnének meg Szíriától az ügyet feltáró ENSZ-bizottsággal. “Ha Szíria nem működik együtt (…), annak következménye lesz” – hangoztatta Douste-Blazy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik