Nagyvilág

Hétfőn teljes lesz a német kormánynévsor

A készülő német kormányban a koalíciós alku alapján a CDU adja a kancellárt, ám cserébe tizennégyből nyolc, köztük kulcsfontosságú miniszteri posztot a szociáldemokraták töltenek be. Az SPD már megnevezte jelöltjeit, a teljes névsor hétfőre várható.

Az Angela Merkel vezetésével megalakult új német kormányban a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták a 14 miniszteri poszton 6:8 arányban osztoznak. Az SPD miniszterei már ismertek, míg a konzervatívok hétfőn, a kormányprogram tárgyalásával egy időben nevezik meg jelöltjeiket.  Az új összetételű szövetségi gyűlés (Bundestag) elnöke Norbert Lammert kereszténydemokrata (CDU) politikus lehet.


Az SPD részéről a pénzügyminiszter minden bizonnyal Peer Steinbrueck, az SPD észak-rajna-vesztfáliai vezetője lesz, míg a külügyminiszteri posztra a kancellári hivatal eddigi főnöke, Franz Muentefering várható. Az ex-kancellár, Gerhard Schroeder kijelentette, hogy nem vállal szerepet az új kormányban, de nagykoalíciós tárgyalásokon részt vesz.

A CDU magának tartja meg az igazságügyi-, egészségügyi-, környezetvédelmi-, közlekedési- és fejlesztési minisztériumi vezetését, valamint a kormányszóvivői posztot. Várhatóan Wolfgang Tiefensee, közlekedési miniszter lesz, Sigmar Gabriel pedig a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozik majd. Az egészségügyért valószínűleg Ulla Schmidt felel, az igazságügy miniszteri posztot pedig Brigitte Zypries tölti be, Heidemarie Wieczorek-Zeul pedig a fejlesztési minisztériumi széket kapja. Edmund Stoiber, a CSU vezetője gazdasági miniszter lehet. Angela Merkel kijelölt kancellár (CDU) pártelnök és frakcióvezető is. Ez utóbbit azonban feladja, helyére valószínűleg Volker Kauder kerül. 


A hivatalos nagykoalíciós tárgyalások hétfőn kezdődnek, s valószínűleg november közepéig tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik