Külföld

Az EU bővítési biztosa figyelmeztette Törökországot

admin
admin

2005. 10. 08. 17:06

Az Európai Unió bővítési biztosa figyelmeztette Törökországot, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető érték az EU számára, és minden csatlakozni szándékozó országnak tiszteletben kell tartania ezt a szabadságjogot.

Olli Rehn szombaton Isztambulban találkozott a török hatóságok által üldözött Orhan Pamuk török íróval, aki ellen büntetőeljárás folyik hazájában Törökország rágalmazása címén. A bővítési biztos a török íróval folytatott beszélgetése után intézte figyelmeztetését Ankarához. Az író beszámolója szerint egyébként nem esett szó közte és Rehn között az ellene indított bűnvádi eljárásról.

A mintegy másfél órás beszélgetés részben az irodalomról szólt, részben pedig a demokrácia és az emberi jogok törökországi helyzete körül forgott. Pamuk emlékeztette a bővítési biztost, hogy éppen a találkozójuk előtti napon ítéltek hat hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre egy törökországi örmény újságírót Törökország megsértésének vádjával.

Ugyanakkor Rehnnel folytatott beszélgetésében üdvözölte, hogy az Európai Unió megkezdte tárgyalásait Ankarával Törökország EU-csatlakozásáról.

Mind a pénteken elítélt törökországi örmény újságíró, mind pedig Pamuk esetében ugyanaz a vád alapja: nyilvánosság elé tárt írásaikban elismerték, hogy az Oszmán Birodalom népirtást hajtott végre az örmények ellen az első világháborúban.


Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.