Nagyvilág

Gyengül a hurrikán

A Ritának elnevezett vihar hármas erősségűről legalacsonyabb, egyes szintű hurrikánná gyengült a szárazföld fölött, de még mindig életveszélyes – adta hírül a CNN hírtelevízió.


Ismét átszakadt a gát New Orleansban

Mintegy harminc út víz alá került pénteken New Orleansban, miután több helyen átszakadt egy gát. Bill Caldwell tábornok szerint ahol leomlott a gát, olyan magasan áll víz, hogy a károkat egyelőre fel sem lehet mérni. A gát már a Katrina bő három héttel ezelőtti elvonulásakor átszakadt a Louisiana államban fekvő nagyvárosban, de azután megjavították.


A hurrikánon belül a szél sebessége elérheti a 160 kilométer/órát. Közép-európai idő szerinti délután kettőkor a szélvihar szeme Jasper és Beaumont városok között volt. A ciklon északnyugati irányban halad előre mintegy 20 kilométeres óránkénti sebességgel. A CNN hírtelevízió által idézett szakértők szerint a szárazföldön befelé haladva a Rita várhatóan tovább veszít erejéből.

Texas katasztrofális károkra számít, egyebek közt a tengerparton fekvő Port Arthur teljes víz alá kerülésére, mert 6-7 méteres hullámok fogják elönteni a várost. Max Mayfield, a központ igazgatója közölte, hogy a Rita “nem olyan erőteljes, nem olyan nagy”, mint a Katrina, és szeme eddig még nem érintett lakott területeket.


Az első súlyos anyagi károkról a Louisiana délnyugati részén fekvő Lake Charles városából érkezett jelentés, ahol szemtanúk szerint házakat döntött össze, háztetőket sodort el a forgószél. Óránként 70-100 milliméternyi eső szakadt rá a városra. A 72 ezres lélekszámú Lake Charles az amerikai olajfeldolgozó ipar egyik fontos központja.


Houstonban “nagy tűz” ütött ki a CNN hírtelevízió közlése szerint. A tüzet elektromos transzformátor fölrobbanása idézte elő. A texasi nagyvárostól délre fekvő Galvestonból is transzformátorrobbanás okozta tüzet jelentettek. Három épület gyulladt ki az óvintézkedésként javarészt kiürített keleti városrészben. A közművek közlése alapján eddig több mint félmillió otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás.


A Rita kárt okozott fő csapásvonulatától távolabb is. New Orleansben például a Rita hozta eső átszakította azokat a gátakat, amelyeket a Katrina hurrikán már tönkretett, és a várost ismét elöntötte a víz.


 Az előzetes becslések szerint a természeti csapás 5,2 millió embert érint majd, 6000 ház dől romba és 16 ezren válnak földönfutóvá – mondta még pénteken újságíróknak Jack Colley, a rendkívüli helyzetek kezelésére alakult texasi hivatal igazgatója. Colley szerint Texas egyes délnyugati vidékein előreláthatólag 16 órán át tombolnak majd a hurrikán erősségű szélrohamok.


A mentőalakulatoknak a kutatás, mentés és segélyosztás elkezdésével várniuk kell addig, amíg a szélerősség a veszélyes szint alá csökken.


A szakértők szerint a Rita ugyanazt az utat fogja bejárni, mint az 1957-es Audrey hurrikán, amely Louisiana délnyugati részét öntötte el, és 390 halálos áldozatot követelt.


 Az eredeti tervekkel ellentétben George Bush elnök pénteken nem utazott el Texasba, hogy a helyszínen kövesse figyelemmel a hurrikánra való felkészülést, hanem arra a Colorado állambeli katonai támaszpontra érkezett, ahonnan az amerikai hadsereg egységeinek a polgári hatóságokkal való együttműködését hangolják össze.


A Fehér Ház szóvivője a programváltozást azzal indokolta, hogy nem akarták hátráltatni az eredeti úti célként megjelölt nyugat-texasi San Antonio hatóságainak felkészülését az ítéletidőre.


 Az amerikai védelmi minisztérium elutasította azt kérést, hogy további 40 ezer katonát és nemzeti gárdistát vezényeljen a Rita hurrikán fenyegette két szövetségi államba, segítségként a természeti csapás következményeinek felszámolásához, üzemanyag szállításával és más módon azonban hajlandó segíteni.


Kathleen Blanco, Louisiana kormányzója csütörtökön további 15 ezer katonát és 15 ezer nemzeti gárdistát kért a szövetségi kormánytól, Rick Perry texasi kormányzó pedig további 10 ezer katonára tartott igényt. Perry 87 ezer liter üzemanyagot is kért a szövetségi katasztrófavédelmi hivataltól.

A világ első számú kereskedelmi konszernje, az amerikai Wal-Mart 104 üzletét zárta be az újabb légörvény útjába eső szövetségi államokban. Az üzletlánc szóvivője szerint az áruházak újranyitásának időpontja a hurrikán mozgásának alakulásától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik