Nagyvilág

Joschka Fischer hátrál – jön a jamaicai koalíció?

A párt "arca", a Zöldek eddigi külügyminisztere nem vállal tisztséget a frakcióban, mely akár a politikus által ellenzett fekete-sárga-zöld koalíció megalakulását is jelentheti.

A német külügyminiszter bejelentette a Zöldek frakció gyűlésén, hogy nem pályázik a frakcióvezetői posztra, és semmilyen más párt illetve frakcióbeli funkciót nem vállal el a jövőben. A parlamenti mandátumát azonban megtartja Joschka Fischer – írja a Handelsblatt.

A politikus szeretné átadni a feladatköreit a párt fiatalabb képviselőinek. „A pártnak új arcokra van szüksége, és ezért hoztam meg a döntésemet.” – mondta Fischer, akinek kijelentését a meglepett frakciótagok hatalmas ovációval fogadták, kifejezve elismerésüket a párt egyik vezető személyiségének.

Kedden találkoztak először a választások után a párt képviselői a Reichstagban. Fischer kijelentései mindenkit megleptek, hiszen az 57 éves politikus a kampány során rendszeresen hangoztatta, hogy számára „vonzó” a frakcióvezetői poszt. A politikus 1994 és 1998 között már betöltötte ezt a tisztséget, egészen addig, amíg a külügyi tárca élére nem került.

A hétvégi parlamenti választásokon a voksok 8,1 százalékát szerezték meg a Zöldek. Egyelőre még mindig bizonytalan, hogy ki alakíthat kormányt, de Fischer szerint nagy a valószínűsége, hogy a párt nem lesz tagja a kabinetnek. Ennek ellentmondani látszik, hogy felmerült egy CDU-FDP-Zöldek koalíció lehetősége, ám ezt a Fischer nem támogatja. A politikus mostani „visszavonulása” akár azt is jelentheti, hogy nem akarja nevét adni a kereszténydemokratákkal és a liberálisokkal történő koalíciós összefogásra, mely ha valóban megvalósul, vélhetően jócskán megnehezíti a Zöldek dolgát választási ígéreteik végrehajtásában.

Az 57 éves Joschka Fischer szülei két évvel a politikus megszületése előtt, a második világháborút követő szovjet megszállás után emigráltak Magyarországról Németországba. A 68’-as mozgalmakban is részt vett fiatalember később az élet különböző területein próbált elhelyezkedni. Dolgozott könyvesboltban, taxisofőrként és az operában is. 1983 és 1985 között már parlamenti honatya volt a Zöldek képviseletében, később kétszer is környezetvédelmi miniszter volt Hessen tartományban. 1998 óta külügyminisztere a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld koalíciós kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik