Külföld

Újabb választás Németországban?

admin
admin

2005. 09. 19. 16:18

A patthelyzet feloldására képes kispártok megmakacsolták magukat, Merkel és Schröder hiába tárgyalna velük. Vegyes kormány, nagykoalíció vagy újabb választás lehet a vége.

Változnak a választói preferenciák

A német közvélemény-kutató intézetek a választói magatartás megváltozásával indokolják az előrejelzések és a tényleges választási eredmények közötti nagy különbséget. A német választók már nem kötődnek a nagy pártokhoz, és a koalíciós taktikázásokat mind jobban követik. A másik okot, amiért váratlan eredmények születtek, a közvélemény-kutatók abban látják, hogy a kancellárjelöltek és az őket indító pártok iránti szimpátiában hatalmas eltérések mutatkoznak.


Miután a vasárnapi választások eredménye alapján sem a CDU/CSU-FDP koalíció, sem az eddig kormányzó SPD-Zöld szövetség nem nyerte el közösen a mandátumok több mint felét, hétfőn megkezdődtek a tárgyalások a pártok között az esetleges kormányalakításról. A két nagy párt csupán akkor úszhatja meg a nagykoalíciót, illetve az újabb választás kiírását, ha mind a jobbra húzó liberálisok, mind a baloldalhoz közelebb állónak titulált Zöldek támogatását sikerül az egyiknek megszereznie. Szinte félóránként nyilatkoznak a pártok vezetői és tagjai arról, kitől zárkóznak el, és ki felé nyitnának.

A patthelyzet feloldásában döntő szerepet játszó kispártok egyelőre hajtatlannak tűnnek, ha csak a szociáldemokraták vagy az uniópártok nem neveznek meg új kancellárjelöltet, amire azonban egyelőre nincs esély. Német politológusok szerint az is elképzelhető, hogy új választásokat írnak ki.

Merkelt megerősítették

Mivel a kereszténydemokrata uniópárt (CDU) a vártnál jóval gyengébben szerepelt a választásokon, kérdésessé vált a párttagok bizalma a kancellárjelölt iránt. A CDU hétfői elnökségi ülésén azonban megerősítették Angela Merkel pozícióját, vagyis egyértelművé tették, hogy az egész párt a politikus mögött áll.

Mivel a CDU/CSU egyesülés nyerte el a legtöbb parlamenti mandátumot (225), Merkel hétfőn többször hangsúlyozta, hogy ezzel ők váltak a most alakuló országgyűlés legerősebb frakciójává, ezért a kormányalakításra egyértelműen őket kell felkérnie az államfőnek. Merkelnek ebben igaza is van, hiszen a német törvények szerint a legtöbb szavazatot kapott párté a kormányalakítás joga. Merkel minden párttal tárgyalna az esetleges szövetségről, kivéve az új Baloldali Pártot. Ennek ellenére a nap folyamán korábban többször elhangzott az uniópártok politikusaitól, hogy egyértelműen kizárják a szociáldemokratákkal kötendő nagykoalíciót. Sokkal inkább a Zöldek felé kacsingatnak, őket szeretnék átcsábítani saját oldalukra.

Schröder is nyitott

Az eddig kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) hasonló nyitottságot mutatott. Elnökségi ülésük után Gerhard Schröder kancellár bejelentette, hogy pártja a CDU, CSU, FDP és Zöld pároknak is felajánlja a tárgyalási lehetőséget, de a Baloldali Pártot ők is kizárták az egyezkedésből. Az elnökségi ülésen arról is megegyeztek, hogy nem hajlandóak egy esetleges nagykoalíció esetén a kisebbik pártot játszani a CDU/CSU mellett. Ezt a választási eredmények is igazolják, hiszen a szociáldemokraták mindössze 0,9 százalékkal maradtak le az uniópártok mögött.

Andreas Pinkwart, a 8,2 százalékot kapott, uniópárthoz közeli FDP vezetőségének tagja hétfői nyilatkozatában kizárta, hogy bármilyen formában tárgyalnának az SPD-vel. A liberálisok a vasárnapi választások eredményeit úgy látják, hogy az ország leszavazta a korábban kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíciót, ezért nem is hajlandóak velük társulni. A liberális párt vezetősége többszöri nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy ezen az álláspontjukon nem is nagyon fognak változtatni.

A Zöldek hajlanának

Ugyan szociáldemokratákkal kormányzó Zöld Párt szkeptikus a CD/CSU-FDP koalícióval szemben, nem zárták ki egyértelműen a szövetség lehetőségét. A párt egyik vezetője Claudia Roth úgy nyilatkozott: „Ha Merkel tárgyalni akar velünk, mi szívesen állunk rendelkezésére. Mindenesetre egy koalíció nem a többséghez szükséges mandátum-számok, hanem a pártprogramok kompatibilitásának kérdése. Így Törökország csatlakozásáról illetve a géntechnológiai törvényről tárgyalnánk.” Ezekben a kérdésekben ugyanis erőteljesen eltér az uniópártok és a zöldek véleménye.

Joschka Fischer, a Zöld Párt elnöke Berlinben azt nyilatkozta, nem lát reális esélyt arra, hogy pártja csatlakozna egy esetleges konzervatív kormány megalakításához, mivel az egész kampányuk Angela Merkel, a CDU/CSU párt kancellárjelöltjének politikája ellen irányult. Így a politikusasszony helyett biztosan másik jelöltet várnak az uniópártoktól a kancellári posztra.

Ki a felelős ?

A közvélemény-kutató intézmények szerint Angela Merkel felelős az uniópártok választásokon mutatott rossz szerepléséért, és ezzel a kialakult patthelyzetért is. „Az uniópártok támogatói nem mentek el szavazni, hogy így fejezzék ki, nem értenek egyet a kancellárjelölt személyével. Akik pedig elmentek, inkább a koalíciós partnerre, az FDP-re adták le voksukat. Gerhard Schröder azonban továbbra is megnyerő a választók szemében, amit az is mutat, hogy a kétszemélyes televíziós vita után 3 százalékkal nőtt a szociáldemokraták népszerűsége. A közvélemény-kutatók szerint a jelenlegi eredmények fényében egy nagykoalíció esetén a választók többsége bizonyosan Schrödert látná szívesen a kancellári poszton.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.