Nagyvilág

Abbász lefegyverezné a szélsőségeseket

Mahmúd Abbász palesztin vezető a fegyveresek egy részét a biztonsági erőkbe olvasztaná, a többieket fegyverletételre szólítaná fel. Eközben hatalmas a forgalom az egyiptomi határon, ahol már szórványosan útlevelet is kérnek.


Káosz az egység ünnepén

Káoszba és lövöldözésbe torkollott szerdán egy palesztin rendezvény, amelyet a gázai övezeti izraeli kivonulás megünneplésére rendeztek Neve Dekalimban. A Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik aktivistája elragadta a mikrofont a színpadon álló rapénekestől, aki a rendőrség levegőbe leadott lövéseinek védelme alatt távozott a helyszínről. Senki nem sérült meg, a lövések után a 2500 fős tömeg gyorsan szétszéledt. A gyűlés a palesztin egységet volt hivatott jelképezni, de a különböző politikai csoportok többsége távol maradt, és Mahmúd Abbász palesztin elnök is lemondta részvételét.

A palesztin vezető egyik tanácsadója elmondta, hogy a lefegyverzést Abbász a Fatahhoz (a Palesztinai Felszabadítási Szervezetbe tömörült palesztin pártok és mozgalmak legnagyobbikához) kötődő valamennyi fegyveresnek a biztonsági erőkbe való bevonásával tervezi megkezdeni, már a jövő héttől. A többi fegyveres csoportot arra fogja kérni, hogy közvetlenül a januári választások után tegyék le a fegyvert.

Ez az első említés arról, hogy Mahmúd Abbász foglalkozik a kérdés megoldásával. Izrael és az Egyesült Államok régóta követeli Abbásztól, hogy szerelje le a szélsőséges csoportokat, annak a kötelezettségnek megfelelően, amelyet a nemzetközi közösség által támogatott, útitervként emlegetett béketerv ró a Palesztin Hatóságra.

Fegyverrakktár és rés a határon

Fegyverekkel teli alagutat találtak az egyiptomi biztonsági erők kedden a gázai-egyiptomi határon, Rafahtól néhány kilométerre délre – közölték szerdán kairói biztonsági források. Az alagútban páncéltörőgránát-vetőket, gépfegyvereket és páncéltörő gránátokat fedeztek fel – mondta a neve mellőzését kérő forrás, aki nem tudta megmondani, mikor kerülhettek a fegyverek a rejtekhelyre. Az alagutat később lerombolták.

Eközben a Gázai övezet és Egyiptom határának lezárására szabott szerda esti határidő letelte után is tovább áramlottak Egyiptomba a palesztinok, az izraeli kivonulás előtt szigorú ellenőrzés alatt álló határszakaszon. A határon emelkedő magas falon átvergődve, csoportokban indultak útnak el-Arís egyiptomi kikötőváros felé.

A másik irányból, Egyiptom felől visszatérő több ezer palesztin állt sorba, élelmiszerrel és más áruval megrakott táskákkal. Az egyiptomi határőrök szerdán már szórványosan elkérték az átkelni szándékozók okmányait, és néhányukat visszafordították.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a Hamász több tagja szerdán rést robbantott a határkerítésen. A hasadékon át több tucat palesztin szivároghat át Rafah egyiptomi oldalára a tehetetlen egyiptomi határőrség szeme láttára.

A Hamász egyik helyi vezetője, Abu Attija óva intette a határ túloldalát ellenőrző palesztin biztonsági erőket attól, hogy megszüntessék a lyukat. “Ha betömik a hasadékot, tíz másikat fogunk vágni” – jelentette ki. Ariel Saron izraeli miniszterelnök elítélően nyilatkozott a zűrzavarról, amely a Gázai övezetben uralkodott el a kivonulás után, s a rend helyreállítására szólította fel a Palesztin Hatóság vezetőit.

Izrael kivár

Az ENSZ-közgyűlésére New Yorkba utazó politikus repülőgépen a kíséretében lévő újságíróknak kedd éjjel azt is kijelentette: nem lepték meg azok a felvételek, amelyeken palesztin fiatalok zsinagógákat gyújtottak fel a lerombolt gázai övezeti zsidó telepeken, mint ahogy az sem, hogy több ezer palesztin rohanta meg az Egyiptommal közös határt.

A miniszterelnökkel utazó egyik tisztségviselő kijelentette: Izrael, mielőtt bármilyen további intézkedést hozna, kivárja, hogyan boldogulnak a palesztin vezetők a helyzettel. Saron fontos lépésnek nevezte a kivonulást a Gázai övezetből, amelynek “szomorú tapasztalataival Izrael sokat nyerhet.

Arra azonban Saron újfent ígéretet tett az újságírók előtt, hogy további zsidó telepek épülnek majd Ciszjordániában, dacára annak, hogy George Bush amerikai elnök ellenzi a terjeszkedést, s az a nemzetközi közösség által támogatott, úgynevezett útitervnek is ellentmond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik