Nagyvilág

Ciprus megvétózná a török csatlakozási tárgyalásokat

Ciprus kilátásba helyezte kedden, hogy megakadályozza a török-EU csatlakozási tárgyalások október 3-i megkezdését, amiért uniós partnereivel nem sikerült dűlőre jutnia arról, hogyan kezeljék Törökország elutasító álláspontját Ciprus elismerésével kapcsolatban.

“Ha nem sikerül megállapodnunk, akkor nem lesz megállapodás (Törökország) uniós tárgyalási mandátumáról sem, s ez természetesn azt jelenti, hogy a tárgyalások nem fognak megkezdődni október 3-án” – közölte Kiprosz Kriszosztomidesz, a ciprusi kormány szóvivője.

Ciprust az Európai Unióban a földközi-tengeri sziget déli részét kormányzó görög ciprióták képviselik, akik azt akarják, hogy régi ellenfelük, Törökország ismerje el kormányukat, és hozzon létre vámuniót Ciprussal, mielőtt megkezdené EU-csatlakozási tárgyalásait.

Előzőleg hétfőn még úgy tűnt, hogy Brüsszelben előrelépés történt az akadályok elhárítását célzó diplomáciai erőfeszítésekben, miután a soros brit EU-elnökségnek sikerült olyan formulát szerkesztenie Ciprus elismeréséről, amelyet a tárgyalások egyik fő ellenzője, Franciaország is el tud fogadni.

Az uniós országok többsége azon az állásponton van, hogy mivel az EU már megígérte, a megbeszéléseket mindenképpen meg kell kezdeni Ankarával, legfeljebb a tervezettnél később fejezik be. Ezt sugallja a brit elnökség mostani kompromisszumos javaslata is, amelynek lényege – brüsszeli uniós diplomaták szerint -, hogy az EU feltételül szabja ugyan Ciprus hivatalos elismerését, de nem a tárgyalások kezdetéhez, hanem magához a török csatlakozáshoz.

Párizs állítólag elfogadta az új szövegezést, így Ciprus elvesztette legfontosabb támogatóját ebben a kérdésben. Nicosia mindazonáltal még nem hagyta jóvá a szöveget, így a tagországok között még további tárgyalások várhatók. Nem kizárt, hogy szeptember 26-án – alig egy héttel a tervezett tárgyaláskezdés előtt – rendkívüli külügyminiszteri ülést tartanak a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik