Nagyvilág

Aláírták a Balti-tengeri gázvezeték szerződését

Német-orosz vállalkozásban lefektetendő Balti-tengeri gázvezetékről írtak alá megállapodást csütörtökön Berlinben Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Az 1200 kilométer hosszú gázvezeték a Szentpétervár melletti Viborgtól Greifswaldig húzódna, kikerülné a Baltikumot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és Lengyelországot, s 2010-től kezdve látná el gázzal Németországot és más nyugat-európai országokat, például Hollandiát és Nagy-Britanniát.

A terv költségeit hivatalosan „legkevesebb 4 milliárd euróra” becsülik, Putyin az aláírást követő sajtóértekezleten 5,7 milliárd euróról beszélt.

A gázvezeték-üzletben az orosz Gazprom konszern 51 százalékban, a német BASF és E.ON konszern, illetve leányvállalataik 24,5-24,5 százalékban részesednének. A vezetéknek elágazása lenne Finnország, Svédország és a kalinyingrádi terület irányába. Putyin szerint a teljes vezetékhálózat hossza elérné a háromezer kilométert. A vezeték a teljes kiépítettség állapotában évi 55 milliárd köbméter gáz továbbítására lenne alkalmas.

Német sajtóértesülés szerint az üzlet véglegesítését csak októberre tervezték, Putyin az időpont előrehozásával, a német választásokat tíz nappal megelőző látogatásával gesztust tett a választási csatában vesztésre álló szociáldemokratáknak, Schrödernek. A sajtóértekezleten Putyin megemlítette, hogy az orosz adósság meghatározott részének idő előtti törlesztésével, hatmilliárd dollárral enyhítettek a német államháztartási gondokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik