Nagyvilág

Inflációs kockázatra figyelmeztet az EKB

Az Európai Központi Bank szerint "megkülönböztetett figyelmet" kell szentelni az eurózónában a magas olajárak miatt jelentkező inflációs kockázatoknak.

Erre figyelmeztet a bank szeptemberi jelentésében, amelyben az EKB megerősítette Jean-Claude Trichet elnöknek a múlt heti tanácsülése után tett értékelését.

A jelentés szerint ugyan az inflációs nyomás erősödésének egyelőre nincsenek jelei, nagyobb lett a kockázata annak, hogy a magas olajárak az eurózónában erőteljesebb béremelésekhez és a fogyasztói árak emelkedéséhez vezetnek.
Az EKB az irányadó kamatok szintjét június óta változatlanul 2 százalékon tartja és a szakértők nem számítanak arra, hogy e “megfelelő szintűnek” tekintett kamatokon a központi bank változtatna. Erre a szakértők legfeljebb 2006. második negyedévében számítanak.

Az EKB az olajárakat már belekalkulálta a felfelé módosított inflációs prognózisába, illetve az enyhén lefelé módosított gazdaság növekedési előrejelzésébe. Az inflációt eszerint az idén 2,2 százalékra várják, 2006-ban pedig 1,9 százalékra a júniusi előrejelzésben megadott 2,0, illetve 1,5 százalékkal szemben. A gazdasági növekedés ütemét 2006-ra 1,8 százalékra prognosztizálta az EKB, szemben a három hónappal ezelőtti 2,0 százalékos előrejelzéssel.

Ugyanakkor az EKB havi jelentésében azt várja, hogy a magas olajárak ellenére az idei év második felében gyorsulhat a gazdasági növekedés a világpiaci kereslet és az euróövezet vállalatainak exportot támogató kedvező versenyképessége jóvoltából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik