Nagyvilág

19 százalékos marad a forgalmi adó Romániában

Románia 19 százalékos szinten tartja a többletértékadót (VAT), nem emeli a korábban tervezett 22 százalékra - közölte Sebastian Vladescu pénzügyminiszter.

A Nemzetközi Valutalap kérte a román vezetéstől a forgalmi adó mértékének emelését, hogy ezzel kiegyenlíthetők legyenek a januári vállalati és személyi jövedelemadó mérséklések miatti költségvetési bevételkiesések.

2006-ban nem változtatják a jelenlegi 16 százalékos, vállalati eredményt és a személyi jövedelmeket terhelő adót, viszont csökkentik a jelenleg 49,5 százalékos társadalombiztosítási terhet. Ez utóbbi csökkentésének mértékéről a következő hónapokban döntenek.

Az IMF a gazdaság túlfűtöttségének és folyó fizetési mérleg hiánya enyhítésének, valamint az idei 7,5 százalékos inflációs cél teljesítése érdekében tartotta volna fontosnak a VAT emelését.

Románia költségvetésének bevételei a bruttó hazai termék 29 százalékát teszik ki, ami kevesebb, mint az EU többi tagjelölt országa esetében. Vladescu szerint a 35 százalékos arány eléréséhez más módszereket kell találni, egyetlen adóelem emelése ugyanis alig járulna hozzá a költségvetés bevételeinek növeléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik