Külföld

Román állampolgár szúrta le Roger testvért

admin
admin

2005. 08. 18. 07:41

Megerősítette a bukaresti külügyminisztérium szerdán este, hogy a Taizé közösség alapítóját egy román állampolgárságú nő szúrta le. A 36 éves nő turistaként utazott be Franciaországba – közölte a román minisztérium a francia hatóságokkal.

Románia kormányfője sajnálkozását fejezte ki Roger testvér halála miatt. Calin Popescu Tariceanu az ifjúság példaképének nevezte a kedden elhunyt perjelt, aki szenvedélyesen szolgálta a keresztények egységét.

Egyházi vezetők és politikusok megdöbbenéssel fogadták szerdán a hírt, hogy egy elmeháborodott nő meggyilkolta Roger testvért, a franciaországi ökumenikus Taizéi Közösség alapítóját és perjelét. A pápa megrendülten emlékezett meg a Taizéi Közösség alapítójáról. XVI. Benedek kijelentette Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján tartott általános kihallgatásán: a szomorú hír külön is megrendítő volt számára, mert éppen előző napon kapott egy nagyon megindító levelet Roger testvértől.

Megrendüléssel fogadták a Kölnben zajló XX. katolikus ifjúsági találkozó résztvevői is a Franciaországból érkezett hírt. Karl Lehmann, bíboros, a német katolikus egyház vezetője “felfoghatatlan tettnek” nevezte éppen annak a perjelnek a meggyilkolását, aki az emberek közötti megbékélésnek szentelte életét.

“Ez a hittől áthatott ember egész életében a békesség és a párbeszéd üzenetét közvetítette” – mondta az elhunytról Jacques Chirac francia államfő. Korunk vallástörténetének kimagasló alakjaként méltatta Rogert Dominique Villepin francia külügyminiszter. Horst Köhler német államfő részvéttáviratot küldött a Taizéi Közösségnek, kiemelve, hogy a “felfoghatatlan tett” épp egy olyan ember életét oltotta ki, aki egész életében a testvériségért, az emberek közötti megértésért és az erőszakmentességért szállt síkra. Gerhard Schröder német kancellár a jelenkor egyik nagy, jelentős vallási személyiségének nevezte a meggyilkolt evangélikus lelkészt, és hangsúlyozta: Roger céljai nem merülnek feledésbe, elevenek maradnak és tovább hatnak.

“Roger testvér életének és művének fényében mély értelmű jelkép, hogy a gyilkos támadás éppen a keresztények egységéért végzett esti imádság közben érte” – olvasható Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyilatkozatában. Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozat szerint Roger személye és az általa kezdett mozgalom “a közös imádságban és Krisztus szeretetében összetalálkozó keresztény ökumenizmus nagy tanúsága marad mindannyiunk számára”.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.