Nagyvilág

Stagnál a német gazdaság

Előzetes adatok szerint nem bővült a német gazdaság a második negyedévben az elsőhöz képest, ugyanakkor – elsősorban az üzemanyag drágulása nyomán - nőtt az infláció.

Július végén a fogyasztói árak átlag 0,5 százalékkal voltak magasabbak mint júniusban, és 2 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Az infláció felgyorsulásához, nagyban hozzájárultak a gyorsan emelkedő olajárak, és a stagnáló euróárfolyam is. Az üzemanyagok ára átlagosan 41,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A német szabvány és az EU-szabvány szerint egyaránt 1,8 százalékos volt a tizenkét havi infláció júniusban, miközben az euróövezetben ugyanez elérte a 2,1 százalékot.

A német statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a második negyedévben, szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva, nem változott az első negyedhez képest a német gazdaság teljesítménye. Az első negyedévben a német gazdaság 0,8 százalékkal bővült negyedéves összevetésben, 2004 második negyedévében pedig 0,6 százalékos volt a GDP-bővülés üteme.

A müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója a júniusi 93,3 pontról júliusra 95 pontra emelkedett, miközben a GfK piackutató felmérése szerint a fogyasztói hangulat romlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik