Nagyvilág

EU: a kisösszegű átutalásokat is figyelni fogják

Az Európai Bizottság kedden - a várakozásoknak megfelelően - benyújtotta javaslatát a pénzátutalások ellenőrzésének szigorítására.

Tekintettel arra, hogy kis összegek is alkalmasak lehetnek a terrorizmus finanszírozására, a szigorított szabályozás összegkorlát nélkül valamennyi pénzmozgásra kiterjedne.

Eszerint minden átutalás csak a feladó nevének, címének, bankszámlaszámának egyidejű továbbításával lesz indítható. Ezeket az adatokat a pénzintézetek kizárólag az illetékes hatóságoknak szolgáltatják ki, pénzmosás vagy terrorizmus-pénzelés megakadályozása, megelőzése, leleplezése érdekében, illetve az ilyen ügyekben folyó nyomozás céljára.

Ha a beérkező tőkét – nagyságától függetlenül – nem kísérik ezek az információk, a bank visszautasíthatja a tranzakciót, illetve megszakíthatja a kapcsolatot azzal a partnerrel, amely rendszeresen elmulasztja az adatszolgáltatást.

Charlie McCreevy belső piacért és szolgáltatásokért felelős EU-biztos azzal indokolta a kemény fellépést, hogy a Bizottság elszánt a terrorizmus elleni több frontos küzdelemre: ennek egyik módja a terroristák anyagi forrásainak elvágása.

A brit elnökség jelezte, hogy a javaslat prioritást élvez, és haladéktalanul megkezdik a technikai részletek kidolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik