Nagyvilág

Olaszország felkészült, hogy ő lesz a következő

Az Al Maszri Brigádok fenyegető levele után az olasz hatóságok még erőteljesebben készülnek egy esetleges támadásra. Itáliai szakértők egy, a jövő évi választásokra időzített terrorcselekményt tartanak a legvalószínűbbnek.

A szombati egyiptomi terrortámadást követően az Al Maszri Brigádok nevű radikális terrorista csoport megfenyegette Olaszországot: hasonló támadásra számíthatnak, ha nem vonják ki csapataikat Irakból. Bár az üzenet hitelességét még vizsgálják, az olaszok félnek. A metróvonalak és a vasúthálózat teljes egészét a legmagasabb készültséggel védik, mert szakértők szerint Róma is egy, a londonihoz vagy a madridihoz hasonló merényletre számíthat.

„Már a londoni merénylet után mindenki biztosra vette, hogy mi leszünk a következők. Az újabb fenyegető levelek is ezt erősítik meg. Ha tehetem, egy darabig nem utazom Rómába” – mondta egy salernoi jogász a FigyelőNetnek. Az itáliaiak által igen kedvelt egyiptomi üdülőhely ellen intézett támadás – amelyben több olasz állampolgár is életét vesztette – még inkább megrémítette a déli ország lakóit.


A kampányidőszak lesz a legveszélyesebb

Ugyanakkor olasz antiterrorista szakértők szerint nem valószínű, hogy a – véleményük szerint is elkerülhetetlen – támadást az elkövetkező időszakban fogják elkövetni. „Olaszországban kicsi, külön álló csoportok lehetnek, a network stratégiának megfelelően, ez azonban itt nem működőképes” – véli egy, a római La Repubblicának nyilatkozó szakértő.


„Meggyőződésem szerint a terroristák most nem tudnák a legnagyobb hatást elérni, mivel még nagyon közel vannak a londoni események. Ezért úgy gondolom, nem most fognak lecsapni. Valószínűbbnek tartom, hogy február után, a tavaszi időszakban, a hosszú választási kampányidőszakban lesz valamilyen támadás” – nyilatkozta egy szakértő a La Repubblica nevű lapnak.

Maximális készültség

Az olasz hatóságok közben folyamatosan figyelik az internetet, újabb fenyegető üzenet után kutatva. Olaszországszerte megerősítették a nagyobb városok védelmét. Csak Rómában 13 millió eurót költöttek a metrók védelmének megerősítésére.
Augusztustól 19 új rendelet lép életbe, amely mind a terrorizmus elleni harc erősítésére született. A metrókban és a vasútállomásokon a magán biztonsági cégek és a rendőrség már most összedolgoznak, ezeken a helyeken fokozott ellenőrzés várható. A rendőrség új helyeket hirdetett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik