Külföld

Szaddám vallomást tett

admin
admin

2005. 07. 22. 12:05

Ezúttal mintegy 150 iraki siíta 1982-es meggyilkolásáról faggatták Szaddám Huszeint a bíróságon. A volt iraki diktátor indulatosan válaszolt a kérdésekre és illegitimnek nevezte a sorsáról dönteni hivatott testületet.

Csütörtökön Szaddám Huszein volt iraki diktátor Munir Haddád bíró előtt tett vallomást síita kurdok ellen elkövetett bűntetteiről az Iraki Különleges Törvényszéken. A vád szerint Huszein és három társa 1982-ben Dudzsail városában lemészároltatott mintegy 150 iraki síitát egy sikertelen merényletkísérlet megtorlásaként.

A meghallgatáson Szaddám ingerülten válaszolt a kérdésekre, és közölte: a nemrég megválasztott iraki kormányt az amerikaiak nevezték ki, tárgyalása pedig színjáték. A volt diktátor sérelmezte, hogy nem találkozhat eleget ügyvédeivel. Munir Haddád bíró visszautasította Szaddám állításait és közölte: az általa vezetett testület szabad és független.

Az iraki kormány közölte: a lehetséges 500 helyett mindössze 12 ügyben emelnek vádat Szaddám ellen. Amennyiben ezekben bűnösnek találtatik, halálbüntetésre számíthat.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.