Nagyvilág

Szaddám vallomást tett

Ezúttal mintegy 150 iraki siíta 1982-es meggyilkolásáról faggatták Szaddám Huszeint a bíróságon. A volt iraki diktátor indulatosan válaszolt a kérdésekre és illegitimnek nevezte a sorsáról dönteni hivatott testületet.

Csütörtökön Szaddám Huszein volt iraki diktátor Munir Haddád bíró előtt tett vallomást síita kurdok ellen elkövetett bűntetteiről az Iraki Különleges Törvényszéken. A vád szerint Huszein és három társa 1982-ben Dudzsail városában lemészároltatott mintegy 150 iraki síitát egy sikertelen merényletkísérlet megtorlásaként.

A meghallgatáson Szaddám ingerülten válaszolt a kérdésekre, és közölte: a nemrég megválasztott iraki kormányt az amerikaiak nevezték ki, tárgyalása pedig színjáték. A volt diktátor sérelmezte, hogy nem találkozhat eleget ügyvédeivel. Munir Haddád bíró visszautasította Szaddám állításait és közölte: az általa vezetett testület szabad és független.

Az iraki kormány közölte: a lehetséges 500 helyett mindössze 12 ügyben emelnek vádat Szaddám ellen. Amennyiben ezekben bűnösnek találtatik, halálbüntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik