Nagyvilág

Nincs abszolút többsége a német ellenzéknek

Az abszolút többséget jelző 50 százalék alá süllyedt a német ellenzék népszerűségi mutatója, és apadt az előnye a baloldal különböző árnyalatait képviselő pártokkal szemben egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint.

Az ARD közszolgálati televízió megrendelésére készített felmérésben a konzervatív ellenzék (CDU/CSU) a szavazatok 42 százalékát kapná meg, ha most lennének a választások; szövetségese, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) viszont csak 7 százalékot szerezne. Az ellenzék összesen 49 százalékot kapna, a baloldalon elhelyezkedő pártok, szövetségek 48 százalékot.

A szociáldemokraták (SPD) a voksok 27 százalékát mondhatnák magukénak, a környezetvédők kilenc százalékát, míg a csalódott nyugati szociáldemokratákból és a keletnémet szocialisták pártjából (PDS) alakult választási szövetség 12 százalékát.

Ez a PDS talán legjobb eredménye azóta, hogy május 22-én a szociáldemokrata csúcsvezetés felvetette az előre hozott választás gondolatát. A választásra idén szeptember 18-án kerülne sor jövő ősz helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik