Nagyvilág

Egyre több magyar tőke külföldön

Az idén is élénk volt a magyar vállalatok külföldi befektetési kedve: az első negyedévben 489 millió eurót invesztáltak, elsősorban szomszédos országbeli projektekbe. Továbbra is sláger Románia és Bulgária – írja a Világgazdaság.

Mind a két alapfeltétel – a befogadó környezet változása s a cégek izmosodása – adott ahhoz, hogy a magyar vállalatok dinamikusan folytassák külföldi terjeszkedésüket, erősítsék pozícióikat – véli Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Az idén az első negyedév trendjei is ezt támasztják alá: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 489 millió euró magyar működő tőke áramlott ki, szemben a 2004 hasonló időszakában regisztrált 210 millióval.

Továbbra is elsősorban a környező országok jelentik a célpontot, s ez belátható módon alapvetően így is marad, először a régióban terjeszkednek a vállalatok. Románia sláger marad a magyar cégek terjeszkedése szempontjából – véli az államtitkár, hozzátéve, ezt elősegíti, hogy belátható közelségbe került a román uniós tagság. Hasonló okokból lehet arra számítani, hogy szaporodnak a magyar befektetések Bulgáriában.

A végleges adatok szerint tavaly év végén a külföldön lévő magyar működő tőke állománya 7,381 milliárd euró volt, ebből részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem 3,025 milliárd, míg az egyéb tőke 4,357 milliárd eurót tett ki. Az egy főre jutó állományi adatokat tekintve továbbra is régióelső Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik