Nagyvilág

Dánia és Olaszország a következő célpont

A terrortámadát magára vállaló szervezet Dániát és Olaszországot figyelmeztette, ők lehetnek a következő merényletek célpontjai.

„Továbbá óvjuk Dánia, Olaszország kormányzatait is!”  – volt olvasható a csütörtöki merényletekért felelősséget vállaló “Titkos társaság – al-Kaida Európában” szervezet egy internetes honlapon közzétett levelében.

Az olaszok félnek


Szakértők szerint Olaszország lehet az Al-Kaida következő célpontja. Berlusconi szerint országa valóban veszélyben van, de a nemzetbiztonsági szervek megteszik a szükséges lépéseket.

Az illetékes hatóságok végzik a dolgukat, de a terroristák ránk is lecsaphatnak – idézi Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt a milánói Corriere della sera napilap. Itália első embere egyébként Skóciában tartott G8-csúcson értesült a támadás híréről, és azonnal utasítást adott, hogy emeljék meg hazája biztonsági készültségét.

Az olaszok eddig is lehetséges célpontként jöttek számításba, mivel Nagy-Britannia mellett talán a dél-európai ország állt ki legvehemensebben az Egyesült Államok iraki politikája mellett. Most azonban az Al-Kaida levelében konkrétan meg is nevezte Olaszországot. „Nem tudjuk, ez az üzenet mennyire valós, de azt mindenkinek tudnia kell, hogy Olaszország az első vonalban volt a szabadság és a demokrácia védelmében” – mondta Silvio Berlusconi.

Dánia az USA barátja marad

Miközben Dánia iraki jelenlétét csak a dánok 13 százaléka támogatja, a tegnapi londoni terrortámadást magára vállaló szervezet Olaszország mellett Dániát figyelmeztette egy esetleges terrortámadásra, és felszólította őket, vonják ki csapataikat a térségből.

Az Al-Kaida fenyegetései után Koppenhágában is érezhetően nőtt a feszültség. Mindezek ellenére Anders Fogh Rasmussen kormányfő kitart korábbi álláspontja mellet: „kitartunk az iraki részvétel mellett.”

A londoni merényletek után Per Stig Mřller dán külügyminiszter megszakította szabadságát és válságstábot hívott össze, amelynek a Koppenhágában élő emberek egy esetleges evakuálására is fel kell készülnie. Megerősítették a metrók, buszok és kompok felügyeletét.

A terrorszervezet levele ráadásul azután született, miután Georg W. Bush a G8 csúcstalálkozóra utazván 17 órán keresztül tartózkodott a dán fővárosban, hogy megköszönje az ország szerepvállalását az iraki háborúban. Bush többször is hangsúlyozta, hogy „Dánia az Egyesült Államok” barátja. A dánok kétharmada a két ország közötti szoros kapcsolatokat inkább hátrányosnak, mint előnyösnek látja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik