Nagyvilág

A külügy bekérette a szlovák ügyvivőt

A Külügyminisztériumba kérették szerdán a budapesti szlovák nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, hogy a hírügynökségi jelentések pontosítását kérjék Eduard Kukan szlovák külügyminiszter nyilatkozatát illetően, amelyet a szlovák misszióvezetői értekezleten a magyar-szlovák kapcsolatokról tett.

A szlovák külügyminiszter kedden Pozsonyban a külföldön szolgáló szlovák diplomaták évi értekezletén kijelentette: az egyoldalú lépések abbahagyását várja Magyarországtól.

Eduard Kukan a TA SR szlovák közszolgálati hírügynökség tudósítása szerint azt mondta: “a kisebbségi kérdések kezelésében mintha nem vennék figyelembe a közös uniós tagságot és a Szlovákiában élő magyar kisebbség tényleges helyzetét”. A szlovák tárcavezető közölte, hogy a két ország viszonyát a magyar-szlovák alapszerződésben rögzített elvekkel összhangban, a két ország területén elő kisebbségeket – a szlovákiai magyarokat és a magyarországi szlovákokat – érintő egyezménynek és az Európai Unió jogrendjének megfelelően képzeli el.

Kukan megállapítása szerint Budapesten “a kisebbségi kérdések kezelésében mintha nem vennék figyelembe a közös uniós tagságot és a Szlovákiában élő magyar kisebbség tényleges helyzetét” – írta a hírügynökség. A Külügyminisztériumba bekéretett ügyvivő nem rendelkezett érdemi információval, de haladéktalan pontos tájékoztatást ígért az elhangzottakról – írta közleményében Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki kedden Ljubljanában tartózkodott, a Eduard Kukan kijelentésére reagálva elmondta: a magyar kormány határozott szándéka, hogy minden olyan kérdésben, amely túlmutat kompetenciáján, egyeztessen a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi szervezetekkel.

A külügyi vezető utalt arra, hogy nem ismeri, milyen összefüggésben tette szlovák kollégája a fenti kijelentéseket, de kiemelte: “a magyar kormány elhatározott szándéka az, hogy minden ilyen jellegű lépésnél figyelembe vegye az európai uniós normákat, az európai standardokat, a Szlovákiában élő magyarság tényleges helyzetét”. Hozzátette, hogy minden olyan kérdésben, amely erre a dimenzióra vonatkozik, és túlmutat a magyar kormány kompetenciáján, Budapest természetesnek tartja, hogy konzultáljon a szomszédos országokkal, illetve az ilyen jellegű kérdésekben illetékes nemzetközi szervezetekkel, az Európai Uniótól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik