Nagyvilág

Körözést adnak ki 13 CIA-ügynök ellen

Egész Európában köröztetik azt a 13 CIA-ügynököt, akik ellen olasz ügyészek letartóztatási parancsot adtak ki a terrorkapcsolatokkal gyanúsított Abu Omar imám elrablása ügyében – jelentette a Corriere della Sera című olasz lap.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 13 titkos ügynöke – semmibe véve az olasz szuverenitást – még 2003 februárjában rabolta el Milánóból az egyiptomi férfit, akit az avianói amerikai légi bázisról Németország érintésével Kairóba szállítottak, és ott hónapokon át kínoztak.

Az olasz terrorellenes kommandó, a Digos rendőrei már 2002-ben kihallgatták Abu Omart terrorizmus gyanúja miatt, s rajta is tartották a szemüket. Így nem volt nehéz az emberrablókat beazonosítani, már csak azért sem, mert a CIA-ügynökök minden óvatosság nélkül jártak el.

Az olasz titkosszolgálatokat felügyelő olasz parlamenti bizottság (COPACO) vezetője, Enzo Bianco a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a törvényhozás szándékában áll az amerikai akció kivizsgálása. A politikus ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy amerikai részről egyelőre semmi jele sincs a közreműködési készségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik