Nagyvilág

Schüssel: a britek más Európát akarnak

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerint a britek egy piacgazdasság orientált uniót szeretnének, és elbúcsúznának az európai szociális- és gazdasági modelltől.

Schüssel a hét végén egy német televíziós interjúban felszólította Nagy-Britanniát, az EU soros elnökét, hogy az elkövetkezendő fél évben mozdítsa előre az európai ügyet. Az EU elnökeként “nem kényszerítheti rá saját útját másokra” – közölte az osztrák kancellár, arra utalva, hogy a brüsszeli csúcs részben a brit költségvetési kedvezmény kérdésében tanúsított hajthatatlan londoni magatartás miatt bukott meg.

Nagy-Britannia után Ausztria lesz fél évig az EU elnöke. Schüssel szerint azonban Brüsszelben nem csak a pénz, a költségvetés miatt szenvedtek kudarcot. Koncepcionális kérdésekről is szó van.

“A britek más Európát akarnak. Egy piacgazdaságilag orientált Európát, nagyobb piacot, s nem egy elmélyített uniót. Az, aki ilyen modellt akar, tulajdonképpen elbúcsúzik az európai szociális- és gazdasági modelltől, egy olyan modelltől, amely hasznunkra volt, amelyet a polgárok akarnak, s amely erőssé tett bennünket” – közölte az ARD televízióban az osztrák kancellár.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint a brüsszeli csúcs látszólag a költségvetés miatt bukott meg. Ám, mivel egy költségvetés elkészítése nem egyéb, mint politikai célok lefordítása a könyvelők nyelvére, tulajdonképpen az unión belüli különböző céltételezésekről kell vitázni, ami a költségvetési vitát összekötné az alkotmányról folyó vitával.

Természetesen egyszerűbb ezt az összefüggést figyelmen kívül hagyni, s ehelyett panaszkodni “néhány gazdag tagállam egoizmusa”, “Nagy-Britannia és Hollandia hajthatatlan álláspontja”, vagy az állam- és kormányfők “konoksága” miatt. Az Európai Unió hatalmas lobbyk által szorongatott kontinentális újraelosztó gépezet, s önmaga termeli ki az elosztási harcot, amelyben az erősek érdekeiket jobban érvényesítik, mint a gyengék – írta a vasárnapi német lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik