Nagyvilág

Amerikában győzött a dohánylobbi

Mindenki meglepetésére az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának döntése a korábbi 130 milliárdról 10 milliárd dollárra csökkentette a cigarettagyártókat sújtó büntetést. A határozat szerint az összeget a dohánygyáraknak öt év alatt kell dohányzás ellenes kampányra fordítani.

Az igazságügyi minisztérium jogászai – az ügyet ismertetve – arra tettek javaslatot szerdán, hogy a cégek hozzanak létre egy 10 milliárd dolláros, dohányzás elleni kampányt finanszírozó alapot. Az ügy azért okozott meglepetést, mert korábban Michael Fiore orvos, az igazságügyi tárca részéről – rekord összegű – 130 milliárd dolláros, 25 év alatt befizetendő büntetést javasolt.


A minisztérium szerdai döntése a dohánylobbit is meglepte. Gladys Kessler, az ügyben illetékes kerületi bíróság bírája szerint eddig ismeretlen befolyásoló tényezők állhatnak a kormány döntése mögött. Ennél sokkal keményebben fogalmaznak a demokrata törvényalkotók és a dohányzás ellenes szervezetek. Edward Kennedy szenátor szerint a Bush kormányzat behódolt az erős dohánylobbinak. Ugyanis a nagy dohánygyárak a most kormányzó republikánusok legjelentősebb pénzügyi támogatói – replikázott egy másik szenátor.


Az 1999 óta folyó perben vezető dohánycégek – Altria, Philip Morris, RJ Reynolds Tobacco, British American Tobacco – ellen indítottak keresetet, mert az alperesek szerint a cégek éveken keresztül eltussolták a dohányzás káros hatásait. Ugyanakkor a dohánycégek a 10 milliárd dolláros alap létrehozását is túlzottnak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik